geenit vauva

Haluaisitko peukaloida lapsesi perimää?

Kiinalaistutkijat ovat onnistuneet poistamaan alkion perimästä tappavaa veritautia aiheuttavat geenit. Pian syntymättömän lapsen perimää voidaan peukaloida mielin määrin. Tarttuisitko tilaisuuteen, jos voisit optimoida oman lapsesi geenit?

tiistai 1. joulukuuta 2015 teksti Karen Grubbe ja Mikkel Skovbo

Eroon geeneistä, eroon oireista.

Näin voitaisiin tiivistää kiinalaisten Sun Yat-sen -yliopiston tutkijoiden tavoite, kun he aiemmin tänä vuonna muokkasivat ihmisalkion perimää ja poistivat geenit, jotka olisivat muuten aiheuttaneet talassemiaksi kutsutun periytyvän veritaudin.

Käytännössä tutkijat ohjasivat pikkuruiset proteiinisakset mikroskooppisen merkkiaineen avulla poistettavien geenien luo, leikkasivat ne irti ja antoivat solun korjata syntyneet vauriot.

Joissakin tapauksissa veritauti hävisi kokonaan, ja ainakin teoriassa menetelmällä voidaan nyt poistaa mitkä tahansa geenit, jotka aiheuttavat jonkin noin 4 000 perinnöllisestä sairaudesta, kasvattaa vastustuskykyä esimerkiksi immuunikatoa vastaan tai estää syöpäsoluja jakaantumasta.

Geenien optimointi: kyllä, ei vai ehkä?

Jo ihmisalkioilla tehtävät kokeet ovat monien asiantuntijoiden mielestä eettisesti erittäin ongelmallisia. Osa heistä suhtautuu ihmisen perimän muuttamiseen ehdottoman kielteisesti.

Mitä mieltä olet?

? KYLLÄ – Lopetetaan kärsimykset Moniin elämänlaatua huonontaviin ja kipua aiheuttaviin perinnöllisiin sairauksiin olisi nyt tarjolla hoito. Puolestapuhujat pitävät vääryytenä sitä, että sairaalta tai sairastuvalta evätään apukeino, joka pelastaisi hänet vaikkapa varmasta kuolemasta. Esimerkiksi sirppisoluanemia olisi hoidettavissa yhden geenin korjauksella.

? EI! – Ensimmäinen askel kohti rodunjalostusta Tutkimusta vastustetaan pelosta, että käyttöön saadaan menetelmiä, joilla on mahdollista toteuttaa rotuhygieniaa: ihmisten valikoivaa jalostamista esimerkiksi kansan tai etnisen ryhmän kehittämiseksi. Täyskieltoa vaaditaan, jotta ihmislaji kehittyy vastaisuudessakin luonnollisesti eikä määräävässä asemassa olevien ehdoilla.

? EHKÄ – Nyt on tuumaustauko paikallaan Jopa osa eturivin tutkijoista on yllättynyt vauhdista, jolla uusia mahdollisuuksia on tullut. Vaikka ihmisen perimää voidaan muuttaa, monet asiantuntijat katsovat, että aika ei ole vielä kypsä tällaiselle toiminnalle. He toivovat kansainvälistä keskustelua ja yhteisiä pelisääntöjä, jotta ei tehtäisi kohtalokkaita virheitä.

GEENIKOEFAKTAT

Kiinalainen perimänmuokkauskoe tehtiin alkioilla, ei sikiöillä.

Alkiot olivat muutenkin sairaita, eivätkä ne voineet jatkaa kehitystään sikiöiksi. Tähän oli päädytty eettisistä syistä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: