nb_u14 DNA plane crash

Lento-onnettomuuden tutkinnassa tarvitaan dna-asiantuntijoita

Äskettäin Alpeilla tuhoutuneessa Germanwings-lentokoneessa olleita henkilöitä ei voida suoraan tunnistaa, vaan tutkinnassa turvaudutaan dna-tekniikkaan.

tiistai 31. maaliskuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Geneettiset jäljet, kuten kudokset ja veri, ovat tutkijoiden ja Germanwings-koneen turmassa surmansa saaneiden omaisten ainoa toivo.

Ranskan Alpeilla sijaitsevalle vuorenrinteelle, joka pysäytti koneen kammottavan matkan, pääsee vain jalan tai helikopterilla. Siksi työt 150 henkilön tunnistamiseksi etenevät hitaasti.

Dna paljastaa uhrit

Oikeuslääketieteen asiantuntijat olivat tämän uutiskirjeen toimituksen päättyessä löytäneet turmapaikalta dna:ta noin puolelta koneessa olleilta.

Turman tutkijat uskovat, että ensi viikolla noin 95 prosenttia uhreista saadaan tunnistettua, kunhan kerättyä materiaalia ensin verrataan uhrien sukulaisten dna:han.

Dna-tunnistuksen kehitti brittiläinen geneetikko Alec Jeffreys 1980-luvulla. Menetelmässä keskitytään jokaiselle ihmiselle ainutlaatuisiin tunnisteisiin.

Dna-asiantuntija etsii toistoja

Dna sijaitsee kromosomeissa ja koostuu emäsjaksoista. Kun oikeuslääketieteellisin menetelmin analysoidaan verikoetta, etsitään nimenomaan toistuvia emäsjaksoja.

Tietyssä kromosomipätkässä esiintyvät toistot ovat ainutlaatuisia kullekin yksilölle: ne ovat kuin viivakoodeja, jotka kertovat, kuka ihminen on ja kenelle hän on sukua.

Dna saadaan vanhemmilta

Viivakoodi koostuu sekä äidiltä että isältä perityistä kromosomeista.

Kun tutkijat keräävät dna-näytteitä onnettomuuspaikalta ja vertaavat niitä koneessa olleiden omaisten näytteisiin, saadaan selville turmassa kuolleiden henkilöllisyys.

Dna-tekniikka keksittiin sattumalta

Dna:ta tarvitaan niin rikosten selvittämiseen kuin kloonaamiseenkin. Tekniikka keksittiin täysin sattumalta vuonna 1984. Lue lisää tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: