Middle age woman

Mitä tapahtuisi, jos vaihdevuosia ei olisi?

Miksi nainen on hedelmätön suuren osan elämästään? Syntyisikö lapsia enemmän, jos lisääntymiskyky säilyisi?

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Naisten hedelmällisen elämänjakson päättävät vaihdevuodet, joiden aikana kuukautiset lakkaavat. Tämä tapahtuu yleensä 45–55 vuoden iässä, vaikka elinvuosia voi olla jäljellä vielä toinen mokoma.

Jos naisten lisääntymiskyky säilyisi pitempään, on melko todennäköistä, että lapsia syntyisi enemmän. Saksassa Rostockissa toimiva väestötieteen Max Planck -tutkimuslaitos on laskenut, että naiset synnyttäisivät keskimäärin kaksi kertaa niin paljon lapsia kuin nykyään. Tästä seuraisi, että lastenlasten määrä nelinkertaistuisi ja lastenlastenlasten määrä kahdeksankertaistuisi. Kehitys johtaisi nopeaan väestönkasvuun, joka puolestaan edistäisi maapallon liikakansoittumista.

Isoäidit ovat tärkeitä

Osa tutkijoista kyseenalaistaa huolestuttavan ennusteen. Niin sanotun isoäititeorian mukaan isoäidit parantavat lastenlasten selviytymismahdollisuuksia tarjoamalla kasvatusta ja huolenpitoa. Heillä ei olisi kuitenkaan edellytyksiä tähän tehtävään, jos he itse olisivat yhä hedelmällisiä eivätkä vapautuisi pysyvästi äidin roolista.

Isoäitien hedelmällisyys huonontaisi siis lastenlasten elinolosuhteita. Samasta syystä lastenlastenlasten määrä jäisi luultavasti pienemmäksi kuin Saksassa on laskettu. Suomalaisbiologi Mirkka Lahdenperä esittääkin ihmislajin hyödyntävän resurssejaan parhaiten niin, että naiset eivät saa enää lapsia sen jälkeen, kun heidän oma äitinsä on liian vanha osallistumaan lastenlasten hoitoon.

Overgangsalder

Vanheneminen kiihtyy. Vaihdevuodet eivät ilmene vain naisen lisääntymis­kyvyn katoamisena. Kun kuukautiset lakkaavat, kehossa tapahtuu monia muutoksia.

  • Hampaat löystyvät, ja ikenet vetäytyvät.
  • Luut menettävät massaa ja haurastuvat.
  • Nännit pienenevät ja tulevat matalammiksi.
  • Emätin kuivuu, kutisee ja surkastuu.
  • Karvoitus paksunee ja tummuu.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: