Kunstig hud

Keinonahka kasvatti karvoja

Muuntamalla hiirten soluja kantasoluiksi japanilaistutkijat tuottivat keinotekoista ihoa, joka muistuttaa oikeaa ihoa karvoineen. Tulevaisuudessa uusi tekoiho voi vähentää eläinkokeiden tarvetta, koska sen avulla voidaan testata kosmetiikkaa.

keskiviikko 10. elokuuta 2016

Japanilaisessa tutkimushankkeessa, johon osallistui tutkijoita muun muassa RIKEN-tutkimuskeskuksesta ja Tokion yliopistosta, onnistuttiin kasvattamaan keinotekoista ihoa, jossa on karvatuppia ja hikirauhasia.

Läpimurto enteilee entistä parempia mahdollisuuksia hoitaa laajoja ihokudosvaurioita, jotka vaativat ihonsiirron.

Niitä aiheuttavat muun muassa palovammat. Keinotekoinen iho vähentää myös eläinkokeiden tarvetta, sillä sen avulla on mahdollista tutkia kemikaalien, kuten kosmetiikan ja pesuaineiden, ärsyttävää vaikutusta.

Jäljitelmä pääsee lähelle esikuvaansa

Karvatupet ja hikirauhaset ovat hiirikokeissa toimineet hyvin tekoihossa, joka kolmen kerroksensa ansiosta muistuttaa paljon luonnollista ihoa.

|

Näin tekoiho syntyi

Tekoihon lähtökohtana olivat hiirien ikenistä otetut solut, jotka muunnettiin kantasoluiksi.

Näiden jakautumis- ja erilaistumiskykyä hyödyntämällä saatiin aikaan kolmikerroksista kudosta, joka selviytyi ihon tehtävistä.

Kun keinotekoista ihoa siirrettiin hiiriin, siirre kiinnittyi jo alle viikossa ja siihen kehittyi toimivia hermo- ja lihasyhteyksiä. Kahden viikon kuluttua siirrosta karvat alkoivat kasvaa karvatupista.

Mittatilausihoja on jo moneen lähtöön

Iho on ihmisen suurin elin. Iho rajaa elimistöä ja suojaa sitä muun muassa kuivumiselta ja tulehduksilta. Siksi ihon korvaaminen on haastava tehtävä.

Lue lisää keinotekoisesta ihosta ja sen tuottamisesta tästä artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: