Kananliha top

Tiede selittää: Tämän vuoksi iho menee kananlihalle

Liitutaulua raapivien kynsien ääni tai selkään iskevä kylmä tuulenpuuska. Iho voi mennä kananlihalle monista syistä. Ilmiö on peräisin ihmisen karvaisilta esivanhemmilta.

tiistai 23. toukokuuta 2017 teksti Nanna Vium

Ihokarvat nousevat pystyyn niin, että iho näyttää kynityn kanan nahalta. Ihon meneminen kananlihalle voi johtua niin mielihyvästä kuin inhostakin.

Mikä sitten on ihmisen ihossa olevien karvankohottajalihasten tehtävä? Me etsimme vastauksen tieteen arkistoista.

Kananliha karkottaa viholliset

Iho menee kananlihalle, kun ihon pienet karvankohottajalihakset supistuvat. Tällöin ihon pintaan tulee näppylöitä, jotka nostavat karvat pystyyn.

Usein reaktion aiheuttaa kylmä tai pelko.

Nykyihmisille ihon menemisellä kananlihalle ei ole mitään käytännön merkitystä, sillä ilmiö on peräisin ajalta, jolloin ihmisellä oli nykyistä kattavampi karvapeite. Karvaiset apinatkin hyötyvät samasta reaktiosta.

Karvat loivat kylmää eristävän kerroksen

Katso video, jossa selvitetään, miten karvojen nouseminen pystyyn auttoi ihmisen esivanhempia.

Ihokarvojen nouseminen pystyyn palveli kahta päämäärää:

Ensinnäkin paksumpi karvakerros eristää hyvin kylmää, sillä reaktio laajentaa karvoituksen sisään jäävää eristävää ilmakerrosta.

Toiseksi karvojen ylös nouseminen teki esivanhemmistamme kookkaamman ja pelottavamman näköisiä, mikä puolestaan laannutti vihollisten hyökkäämisintoa.

Ihon meneminen kananlihalle on siis fysiologinen jäänne ihmisen kehityshistorian niiltä ajoilta, jolloin keho oli karvojen peitossa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: