Raivo

Kuluu vain 2 sekuntia siitä, että ärsyynnyt, siihen, että raivostut.

© Shutterstock

Tämä sisälläsi tapahtuu, kun räjähdät

Olet aina vain kahden sekunnin päässä raivokohtauksesta. Tiede on sukeltanut ihmiseen ja alkanut paljastaa raivon kuohahtamisen syitä.

maanantai 16. tammikuuta 2017 teksti Christian Ammitzbøll Juul

  • 0 sekuntia:

Lapsesi keittiöön jättämät astiakasat iskeytyvät verkkokalvollesi, ja niiden haju kulkeutuu nenääsi heti, kun astut keittiöön. Näkö- ja hajuaistinsoluista sähköimpulssit kiitävät kohti aivojen tunnealueita.

  • 0,5 sekuntia:

Viha alkaa kiehua suonissasi, ja muistat ne sadat kerrat, jolloin lapsen laiminlyönnit ovat pilanneet päiväsi, ja saat vain uutta vettä myllyysi. Järki astuu kuvioihin mukaan ja alkaa hillitä tunteiden voimaa mutta turhaan.

  • 1 sekunti:

Aivot lähettävät eri puolille kehoa impulssin toisensa perään, ja osa niistä kohdistuu lisämunuaisiin. Siellä aktivoituvat solut, jotka tuottavat adrenaliinia verenkiertoon.

  • 1,5 sekuntia:

Aivojen viestit ja verenkierrossa oleva adrenaliini virittävät elimet raivokohtaukseen. Syke kiihtyy, ja keuhkot alkavat vetää sisään enemmän ilmaa, kun taas maksa alkaa vapauttaa sokerivarastojaan vereen.

  • 2 sekuntia:

Sähköimpulssien, adrenaliinien, hapen ja sokerin vyöry iskee lihassoluihin. Vain kaksi sekuntia siitä, kun näit tiskikasat, elimistösi on valmis paiskomaan lautasia seinille tai kaatamaan pöytiä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: