Scan of pregnant woman

Skanneri ikuisti synnytyksen

Saksalainen tutkijaryhmä tallensi synnytyksen kulun erikoisvalmisteisella magneettikuvauslaitteella.

tiistai 10. toukokuuta 2011

Saksassa tehtiin lääketieteen historiaa, kun berliiniläisessä Charité-sairaalassa tallennettiin kuvannuslaitteella lapsen syntymä. Tätä varten oli kehitetty erityinen magneettiresonanssikuvannuslaite, joka on sivuilta avoin, jotta äiti pystyy vaihtamaan asentoa ja hoitohenkilökunta tekemään työnsä.

Laite tallensi kaiken, mitä kohdussa ja synnytyskanavassa tapahtui. Kuvissa erottuvat sekä luut että pehmytkudokset. Sen avulla voitiin seurata myös sikiön sydämen sykettä.

MRI-scanner

Maailman ensimmäistä synnytysskannausta edelsi monen vuoden urakka, johon osallistui niin radiologeja kuin elektroniikkainsinöörejäkin. Esimerkiksi sydänmonitoria varten oli kehitettävä aivan uusi ratkaisu, joka toimi kuvannuslaitteen voimakkaasta magneettikentästä huolimatta. Kehitystyöhön osallistunut gynekologi Christian Bamberg korostaa, että magneettikenttä ei ole haitaksi lapselle eikä äidille.

C-section

Uuden skannerin toivotaan tuottavan entistä tarkempaa tietoa synnytyksen vaiheista. Valaistusta etsitään muun muassa siihen, miksi nykyisin noin 15 prosentissa tapauksista sikiön kulku synnytyskanavassa pysähtyy, jolloin joudutaan turvautumaan sektioon eli niin sanottuun keisarileikkaukseen.

Ensimmäinen skannattu synnytys sujui normaalisti. Äiti ja lapsi voivat hyvin. Ainoa ongelma oli kuvannuslaitteen pitämä ääni: äidillä olikin kuvauksen ajan korvatulpat.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: