Ruoka muuttuu kemialliseksi energiaksi

Miten ihmisen elimistö muuttaa ruuan sisältämiä aineita energiaksi?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ravinto pilkkoutuu maha-suolikanavassa energianlähteiksi hiilihydraateiksi, proteiineiksi ja rasvoiksi sekä ulosteena poistuviksi aineiksi. Elintoimintoja ylläpitävät ravintoaineet imeytyvät suolistosta verenkiertoon ja leviävät elimistöön. Solut eivät voi käyttää ravintoaineita sellaisinaan energianlähteinä, koska näiden energiasisältö on liian suuri ja sen vapauttamisessa syntyisi liikaa lämpöä. Siksi aerobisissa oloissa eli hapen läsnä ollessa solut saavat suurimman osan energiastaan soluhengitykseksi kutsutussa aineenvaihdunta-reaktiossa, joka tuottaa energiaa adenosiinitrifosfaattina eli ATP:nä. Energia-aineenvaihdunta tapahtuu entsyymireaktioiden avulla solun sisällä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: