Huono sää ja reuma

Tuntuuko sade nivelissä?

Kerrotaan, että reumapotilaiden nivelkivut pahenevat sateisella säällä. Onko kysymyksessä pelkkä uskomus? Onko asiaa tutkittu?

maanantai 14. syyskuuta 2015

Sään ennustaminen raajojen kolotuksesta on ikiaikainen ilmiö, ja reumaatikkojen kertomukset näyttävät olevan totta. Asiaa on tutkittu useaan otteeseen.

Vuonna 1985 Yhdysvalloissa tutkittiin sään vaikutusta reumakipuihin painekammiokokeella. Neljä reumapotilasta pantiin painekammioon, jossa jäljiteltiin sateen lähestymistä alentamalla ilmanpainetta ja lisäämällä ilmankosteutta. Koehenkilöistä kolme kertoi reumakipujen lisääntyneen nivelissään.

Reuma vaivaa etenkin huonolla säällä

Vuonna 2007 yhdysvaltalaisen Tufts-yliopiston tutkijat kävivät läpi 200 nivelreumapotilaan hoitokertomukset, joissa potilaat päivittäin arvioivat kipujensa voimakkuutta, ja vertasivat kipuja säätietoihin samalta ajalta.

Vertailu osoitti, että kipujen voimakkuus seurasi ilmanpaineen ja lämpötilan vaihteluita. Kun ilmanpaine väheni tai lämpötila laski, reumakivut voimistuivat.

Reumaattinen polvi ennustaa sään muutoksen

Sadetta edeltää yleensä matalapaine, jolloin ilmanpaine laskee. Muutos vaikuttaa nivelnesteen paineen ja ympäröivän ilmanpaineen suhteeseen, jolloin niveliin kohdistuva puristus lisääntyy ja reumaattiset kivut voimistuvat:

  1. Nivelnesteen paine on alhaisempi kuin ilmanpaine. Tulehtuneeseen niveleen kohdistuva paine on vakaa.

  2. Nivelnesteen paine on suurempi kuin ilmanpaine. Nivelkapseli turpoaa, ja luut painuvat toisiaan vasten.

  3. Paine-ero tasoittuu. Luut eivät enää painu toisiaan vasten, ja reumakivut lievittyvät.

Napsauttamalla kuvaa näet sen suurempana

Reuma voi tulevaisuudessa olla yhä kivuliaampi tauti

Reumapotilaille eivät YK:n ilmastopaneelin ennusteet yhä voimakkaammiksi muuttuvista sään vaihteluista ole mitään mukavaa kuultavaa. Lue lisää maapallon äärimmäisistä sääoloista alla olevasta artikkelista:

Aurinko auttaa reumaan

2013 tehtiin Pohjois-Irlannissa tutkimus, jossa seurattiin säätilan vaikutusta 133 nivelreumapotilaan kipuihin.

Kipujen ja auringonpaisteen välillä oli suora yhteys. Mitä enemmän oli auringonpaisteisia tunteja, sitä vähemmän potilailla oli kipuja.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: