Herbert Nitsch diving record

Rautakeuhko: Sukeltaja kävi ennätyssyvyydessä

perjantai 10. elokuuta 2012 teksti Henrik Elling

Kukaan muu ei pysty pidättelemään henkeään niin pitkään kuin itävaltalainen vapaasukeltaja Herbert Nitsch.

Herbert Nitsch oli vuonna 1999 matkalla sukelluslomalle, kun hänen sukellusvarusteensa katosivat. Nitsch pääsi kaksiviikkoisen lomansa aikana sukeltamaan vain snorklaamalla, jolloin hän havaitsi pystyvänsä pidättämään henkeään pitempään kuin muut sukeltajat.

Sittemmin itävaltalainen Nitsch on ominut itselleen kaikki mahdolliset sukeltamista koskevat ennätykset. Vuonna 2007 hän teki uuden vapaasukellusennätyksen, kun hän sukelsi ilman laitteita 244 metrin syvyyteen.

Nitsch käyttää tosin vapaasukelluksissaan apuna kelkkaa, jolla hän pääsee laskeutumaan syvälle kyllin nopeasti. Sukeltamisessa nopean nousemisen tai laskeutumisen vaarana on tärykalvojen puhkeaminen. En nätysmieskin pysähtyy siksi useita kertoja tasaamaan painetta.

Myös taitavat aasialaiset helmensukeltajat käyttävät apuvälineitä sukeltaessaan 40 metrin syvyyteen etsimään helmisimpukoita: he heittäytyvät veteen pitäen sylissään painavaa kiveä ja tunkevat rasvattua pumpulia korvakäytäviinsä suojaamaan tärykalvoa paineelta.

Vaikka Nitsch pystyykin pysyttelemään veden alla poikkeuksellisen pitkään, meillä kaikilla on synnynnäisiä vapaasukellusta edistäviä ominaisuuksia. Kun keho painuu veden alle, elimistö reagoi automaattisesti esimerkiksi hidastamalla sykettä.

Tämä refleksi tunnetaan myös muilta nisäkkäiltä. Lisäksi pernasta vapautuu verenkiertoon normaalia enemmän punasoluja ja suuret lihakset supistuvat. Näillä reflekseillä varmistetaan, että elintärkeille elimille, kuten aivoille ja sydänlihakselle, riittää kylliksi verta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: