Verenpaineen mittaus

Kun lakritsi lisää elimistön kortisolimäärää, verenpaine kohoaa.

© SHUTTERSTOCK

Onko lakritsi vaaraksi sydämelle?

Lakritsi lisää stressihormoni kortisolin määrää elimistössä, jolloin verenpaine kohoaa. Siksi lakritsia ei kannata syödä kohtuuttomia määriä.

tiistai 14. marraskuuta 2017

Lakritsiksi nimitetyt mustat makeiset sisältävät lakritsikasvin juuresta saatavaa glykyrritsiiniä, joka antaa niille tunnusmerkillisen väkevän imelän ominaismaun. Verenkiertoelimistö reagoi glykyrritsiiniin.

Sen vaikutukset voivat ilmetä paitsi verenpaineen nousuna myös turvotuksena ja veren kaliumpitoisuuden laskuna.

Liian korkea verenpaine on sekä sydän- ja verisuonitautien että aivoverenkiertohäiriöiden riskitekijä. Jos verenpaine on jo muutenkin kohollaan, on varmasti fiksua jättää lakritsit kauppaan.

© SHUTTERSTOCK

Miten paljon lakritsia saa syödä?

Se, miten pieni määrä lakritsia riittää nostamaan tuntuvasti verenpainetta, vaihtelee, mutta useimmilla jo 50 gramman päiväannos näkyy mittaustuloksissa ja voi aiheuttaa tuntemuksia, jotka liittyvät verenpaineen kohoamiseen. 

Niitä ovat esimerkiksi päänsärky ja huimaus.

Stressihormonien määrä kasvaa

Aromaattinen glykyrritsiini on olennainen lakritsin ainesosa. Suurina määrinä nautittuna se estää stressiä säätelevää entsyymiä toimimasta.

Tuhansia vuosia vanha rohdos 

  • 1323 eaa.: Lapsifarao Tutankhamon sai hautalahjaksi lakritsijuurta.

  • 3. vuosisadalla eaa.: Kreikkalainen oppinut Theofrastos piti lakritsijuurta hyvänä lääkkeenä yskään ja astmaan.

  • 1. vuosisadalla: Roomalaissotilaat pureskelivat lakritsijuurta pitkillä marsseilla pitääkseen nälän ja janon tunteen loitolla.

  • Noin 1750: Brittiläinen kemisti George Dunhill

    kehitti sokeria sisältävän lakritsimakeisen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: