Lue myös

Rigor mortis - Kuolonkankeus

Kuolonkankeus

Man laughing dead

Onko joku joskus kuollut nauruun?

Sanotaan, että ihminen voi nauraa kuollakseen. Voiko nauruun kuolla?

torstai 22. elokuuta 2013

Ainakin teoriassa on mahdollista nauraa niin, että henki menee, mutta tapauksia, joissa kiistaton kuolemansyy on nauraminen, ei tunneta kovin monta.

Kun nauraa hohottaa täyttä kurkkua, hengitys ei suju enää normaalisti. Onkin kuviteltavissa, että pitkittyessään naurunpuuska aiheuttaa happivajauksen, joka saattaa johtaa tajunnan tai jopa hengen menettämiseen. Epänormaali hengitys voi vaikuttaa myös haitallisesti verenpaineeseen. Jos se nousee kovasti, on olemassa vaara, että verenkiertoelimistö vaurioituu ja sydän ylirasittuu.

Tunnetuimpia esimerkkejä nauruun kuolemisesta on englantilaisen Alex Mitchellin tapaus. Hän oli 50-vuotias, kun hän vuonna 1975 televisiosta komediasarja Hyväkkäitä katsoessaan alkoi nauraa hillittömästi. Vaimon mukaan mies hohotti jatkuvasti, mutta jossain vaiheessa tämä puhkesi nauramaan oikein remakasti ja tuupertui hetken kuluttua. Mitchellillä saattoi olla pitkä QT -oireyhtymä, joka altistaa hengenvaarallisille rytmihäiriöille, sillä hänen suvustaan on löydetty sen aiheuttava geenivirhe.

Hengenvaarallista hupia

Vaikka nauruun kuoleminen on erittäin harvinainen kuolemansyy, brittiläinen komediaryhmä Monty Python repi siitäkin huumoria. Voit katsoa tämän Maailman hauskin vitsi -sketsin Tieteen Kuvalehden verkkosivulta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: