nb_u20 dadbod

Nykymies kalpenee kivikauden uroon rinnalla

Sosiaalisissa medioissa on hehkutettu viime aikoina treenaamatonta miesvartaloa, niin sanottua dad bodya eli ”isävartaloa”. Tutkijoiden mukaan modernit sohvaperunat vaikuttaisivat suorastaan lapsilta verrattuna omiin kaukaisiin esivanhempiinsa.

tiistai 12. toukokuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Jos sinua vastaan jonain päivänä astelisi 5?000–10–000 vuoden takainen esivanhempasi, tekisit viisaasti antaessasi hänelle tietä.

Kun vertaillaan kivikauden miehen ja dad bodyllä eli isävartalolla varustetun keskivertonykymiehen luita, lihaksia ja kestävyyttä, jälkimmäinen häviää kirkkaasti, eikä hänellä olisi mitään mahdollisuuksia tappelussa.

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan treenatuimmatkin nykyatleetit jäävät helposti toiseksi, jos heitä verrataan metsästäjiin, keräilijöihin ja jopa lähimenneisyyden maanviljelijöihin.

Kaikki olivat maastojuoksijoita

Alison Macintosh Cambridgen yliopistosta on vertaillut arkeologisissa kaivauksissa löydettyjen reisiluiden laserskannauksella tehtyjä malleja nykyisin elävien miesten ja naisten luihin.

Hän uskoo, että aivan tavallisella keskinkertaisella maanviljelijämiehellä oli 7?300 vuotta sitten keho, jollainen nykyisin löytyy lähinnä maastojuoksijoilta.

Keräilijä-metsästäjät olivat korstoja

Macintoshin kollega Colin Shaw yliopiston Phenotypic Adaptability, Variation and Evolution -tutkimusryhmästä sanoo, että ero vain korostuu, kun mennään ajassa kauemmaksi taaksepäin.

Keräilijä-metsästäjät, jotka elivät 30?000–150?000 vuotta sitten, vaelsivat pitkiä matkoja painavien kantamusten kanssa ja olivat Shaw'n mukaan paljon voimakkaampia kuin nykyiset juoksijat:

”Meihin verrattuna senaikuiset ihmiset olivat korstoja. Nykyiset ihmiset ovat heihin verrattuna säälittävän hentoja”, hän päättää raporttinsa aiheesta.

Nykykropat ovat rappeutuneita

Alison Macintosh huomauttaa vielä, että kun Keski-Euroopassa maanviljely syrjäytti keräilyn ja metsästyksen elinkeinona, alkoi muutos, joka hiljalleen johti nykypäivän dad bodyyn:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: