runny nose

Miksi vilustuneen nenä vuotaa?

Miksi nenäliinalle on käyttöä flunssan iskiessä?

tiistai 25. tammikuuta 2011

Nenän tilapäinen vuotaminen on yleensä merkki virustartunnasta. Osa virustaudeista ilmenee ylähengitysteiden – nenän, nielun ja poskionteloiden – limakalvojen tulehtumisena. Oireiden mukaan näitä taudinaiheuttajia kutsutaankin nuhakuumeviruksiksi.

Limakalvot kuuluvat kehon luonnolliseen puolustusjärjestelmään. Niiden tehtävänä on estää haitallisia mikrobeja ja aineita pääsemästä tekemään pahojaan elimistössä. Lima on peräisin niin sanotuista goblet- eli pikarisoluista. Koska limasta muodostuu hengitysteihin sitkeä ja tahmainen pinta, se suojaa soluja haittatekijöiltä. Lisäksi limassa on tunkeilijoita torjuvia aineita, kuten mikrobeja tuhoavia entsyymejä ja immuunijärjestelmän puolustuskannalle saavia proteiineja.

Jos tartunta uhkaa johtaa tulehdukseen, limakalvot valmistautuvat torjuntataisteluun erittämällä lisää limaa, entsyymejä ja proteiineja. Pikarisolut pystyvät tuottamaan limaa hämmästyttävää vauhtia – niin kuin jokainen nuhatartunnan saanut omasta kokemuksesta tietää. Räkäisyyden taustalla on se, että pikarisolut voivat nopeuttaa limantuotannon jopa 500-kertaiseksi. Limaa tulee siis melkein kuin partavaahtoa sumutepullosta.

Limaneritys ei ala omia aikojaan, vaan se vaatii laukaisevan ärsykkeen. Se voi olla peräisin omasta elimistöstä tai tungettelijasta.

Rään syntypaikka

Pikarisoluissa on tiiviinä pakkauksena lima-ainesta, jota ne vapaut­tavat hengitysteiden pinnalle. Erittyessään limakalvolle aine laajenee voimakkaasti, sillä se sitoo itseensä ympäristöstä vettä. Limantuotannon kiihtymisen aiheuttava ärsyke on lähtöisin joko limakalvosta itsestään tai hengitysteihin päässeestä tunkeilijasta.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: