Miksi toisilla on herkempi makuaisti kuin toisilla?

tiistai 1. syyskuuta 2009

Makuaistimus alkaa sylkeen liuenneiden aineiden molekyyli rakenteiden tunnistuksesta. Tunnistuksen suorittavat makureseptorit. Niitä on makusilmuissa, joita on lähinnä kielessä mutta myös ikenissä ja ruokatorven yläpäässä. Reseptorit lähettävät tiedon mausta aivoihin. Ihmisellä on keskimäärin noin 10 000 makusilmua, mutta yksilölliset erot ovat suuria. Juuri makusilmujen määrä selittää sen, että toiset ihmiset ovat herkempiä aistimaan makuja kuin toiset. Keskivertoihmisellä on kielessään 350 makusilmua neliösentillä, mutta joillakuilla niitä voi olla 690. Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tutkimuksen mukaan tällaisia ”supermaistajia” on 25 prosenttia ihmisistä. Usein supermaistajat eivät pidä hedelmistä, koska he aistivat niiden sisältämät – terveelliset – flavonoidit liian karvaina.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: