Old people laughing

Miksi naiset elävät pidempään?

Naiset kuulemma elävät pidempään kuin miehet, mutta mistä ero johtuu?

torstai 5. heinäkuuta 2012

Naisten eliniänodote todellakin on pidempi kuin miesten, mutta ero vaihtelee maittain. Suomessa ero oli viime vuonna 6,3 vuotta: 2011 syntyneet tytöt elävät keskimäärin 83,5-vuotiaiksi ja pojat 77,2-vuotiaiksi. Koko EU:ssa ero on keskimäärin 6,4 vuotta.

Yhdysvalloissa naiset elävät 5 vuotta miehiä pidempään, ja Venäjällä ero on 11 vuotta. Erot ovat ennen muuta teollisuusmaiden ilmiö: esimerkiksi Nepalissa naiset voivat odottaa elävänsä vain vuoden miehiä vanhemmiksi.

X-kromosomin tuplakappaleesta on hyötyä

Ero selittyy toisaalta sukupuolten biologista eroista ja toisaalta elämäntavoista. Miehillä on 25–30 prosenttia suurempi riski kuolla jo ensimmäisenä elinvuotenaan kuin naisilla. Naisia suojaa kaksi kopiota X-kromosomia: jos toiseen syntyy haitallinen mutaatio, toinen voi korjata vahingon. Miehillä on toisen X-kromosomin tilalla Y-kromosomi.

Myös naishormoni estrogeeni on eduksi. Se alentaa haitallisen kolesterolin määrää. Miesten testosteronihormoni sen sijaan kasvattaa kolestrolin määrää ja altistaa kaiken lisäksi riskikäyttäytymiselle, joka voi johtaa onnettomuuksiin.

Tilastojen mukaan miehet myös elävät keskimäärin epäterveellisemmin kuin naiset: alkoholin suurkuluttajat, tupakoijat ja fyysisen kuntonsa laiminlyöjät ovat useimmiten miehiä. Monilla miehillä on myös fyysisesti raskas työ. Naiset ovat parempia huolehtimaan terveydestään ja hakeutuvat tarvittaessa lääkäriin miehiä herkemmin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: