Chili

Miksi chilin väkevään makuun tottuu?

Jos syö chiliä jatkuvasti, sen aiheuttamat kipuviestit vaimenevat.

tiistai 23. maaliskuuta 2010

Chilin polttava aine on kapsaisiini. Se nostaa hien pintaan ja kirvelee suuta. Aine vaikuttaa niihin suun, nenän, ihon ja vatsan hermopäätteisiin, jotka lähettävät aivoihin viestejä kudosvaurion uhkasta. Kipuviestien taustalla on substanssi P:ksi kutsuttu välittäjäaine.

Jos chiliä syö jatkuvasti, substanssi P:n vaikutus heikkenee. Kun aivoihin välittyy enää vaimeita viestejä, kivunsietokyky paranee ja ihminen pystyy syömään entistä tulisemmin maustettua ruokaa. Tilanne normalisoituu kuitenkin, jos chilin käytössä pidetään tauko.

Se, miten mausteista ruokaa ihminen pystyy syömään, riippuu muun muassa makunystyjen määrästä. Siinä on runsaasti yksilöllistä vaihtelua.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: