Dean Karnazes

Maratonmies: Karnazesin keho ei vaadi taukoja

perjantai 10. elokuuta 2012 teksti Henrik Elling

Yhdysvaltalainen ultrajuoksija Dean Karnazes ei väsy koskaan, sillä maitohappo ei pääse kangistamaan hänen lihaksiaan.

Dean Karnazesin elämässä tapahtui iso käänne hänen 30-vuotispäivänään, kun hän oli saapunut yöllä baarista kotiin. Talonsa kuistilla hän vaihtoi kenkiä ja lähti mielijohteesta hölkyttelemään pitkin San Franciscon katuja. Hölkkätuokio venyi 50 kilometrin mittaiseksi.

Sen jälkeen Karnazes on juossut lähes koko ajan ja todistanut olevansa maailman paras ultrajuoksija. 50-vuotias yhdysvaltalaismies on kyennyt muun muassa juoksemaan kolme vuorokautta nukkumatta tai pysähtymättä edes jalkojaan lepuuttamaan.

Tutkimusten mukaan Karnazes pystyisi juoksemaan taukoamatta, jos hänen ei tarvitsisi välillä nukkua.

Hänen poikkeuksellinen hapenottokykynsä takaa lihaksille riittävän hapensaannin, ja hänen leposykkeensä on alhainen. Lisäksi Karnazesin elimistössä muodostuu epätavallisen vähän maitohappoa, joka yleensä heikentää fyysistä suoritusta.

Hänen elimistönsä on myös havaittu hajottavan maitohappoa juoksun aikana, mitä ei ole aiemmin havaittu ihmisillä.

Maitohappo suojaa kehoa

Maitohapon kertyminen lihaksiin rankan fyysisen ponnistelun aikana on puolustusmekanismi, joka antaa lisää voimaa vaaratilanteissa mutta toisaalta ehkäisee liikakuormitusta.

Kun lihakset toimivat ilman happea, energiantuotantoon käytettävästä glukoosista syntyy maitohappoa, jota kertyy lihaksiin. Maitohapon aiheuttama kipu pakottaa pysähtymään.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: