Keisarileikkaus top

Keisarileikkaus lisää lasten herkkyyttä lihoa

Synnytystavalla voi olla yhteys lasten lihomisriskiin. Harvardin yliopistossa tehty laaja tutkimus yhdistää keisarileikkauksen ja lasten liikakilot.

perjantai 16. syyskuuta 2016 teksti Nanna Vium

Lapsilla, jotka syntyvät sektiolla eli keisarileikkauksella, on keskimäärin 15 prosenttia suurempi todennäköisyys lihoa verrattuna alateitse syntyviin lapsiin.

Näin todettiin laajassa Harvardin yliopiston tutkimuksessa, joka julkaistiin äskettäin JAMA Pediatrics -tiedelehdessä.

Vaikuttaa myös aikuisena

Tutkimuksessa analysoitiin 22 000 lapsen synnytystapaa. Äitejä oli mukana kaikkiaan 15 271. Tulosten mukaan liikapainon todennäköisyys on suurin lapsena, mutta lisääntynyt riski voi säilyä myös murrosiän läpi aikuisuuteen.

Tutkimuksen mukaan keisarileikkauksella syntyneillä oli kaikkiaan 23 prosenttia suurempi riski lihoa 9–12 vuoden iässä kuin alateitse syntyneillä. 13-18-vuotiailla riski oli 16 prosenttia suurempi, ja 19-28-vuotiailla 10 prosenttia.

Keisarileikkaus ilman lääketieteellisiä perusteita

Yllättävästi tutkijat havaitsivat, että niillä lapsilla, joiden äidit olivat valinneet sektion ilman lääketieteellisiä perusteita, herkkyys lihoa oli 30 prosenttia suurempi kuin alateitse syntyneillä.

Saman perheen lasten välisessä vertailussa puolestaan sektiolla syntyneellä oli jopa 64 prosenttia suurempi lihomisriski kuin alateitse syntyneillä sisaruksillaan.

Tärkeät bakteerit jäävät saamatta

Syytä keisarileikkauksella syntyneiden lihomiseen ei vielä tiedetä tarkkaan. Tutkijat kuitenkin arvelevat, että lapseen normaalisti äidin synnytyskanavasta tarttuvat bakteerit vaikuttavat vauvan suolistomikrobistoon ja siten aineenvaihduntaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: