Wim Hof at Polar Circle Marathon

Jäämies: Tahdonvoimalla vaikka jäiseen mereen

perjantai 10. elokuuta 2012 teksti Henrik Elling

53-vuotias alankomaalainen Wim Hof sietää kylmyyttä poikkeuksellisen hyvin, sillä hän pystyy tavalla tai toisella tukahduttamaan kehonsa reaktioita.

Wim Hof on juossut maratonin Ylläksen pakkasessa paljain varpain. Hän on myös uinut 80 metriä Eteläisen jäämeren jään alla joutumatta sokkiin. Lisäksi hän pitää hallussaan jääkylvyssä istumisen ennätystä. Alankomaalaista Hofia voidaankin hyvällä syyllä nimittää jäämieheksi.

Yleensä ihminen ei pysty hallitsemaan reaktioitaan kylmässä. Keho alkaa täristä, sydämen syke muuttuu ja verisuonet supistuvat. Hofin elimistö näyttää pystyvän kiertämään luonnolliset puolustusmekanismit.

Wim Hof Ice bath record

Tutkimuksilla on yritetty selvittää, miten Hof pystyy säätelemään niitä elimistönsä osia, joita ei yleensä voi hallita tahdonalaisesti. Oletuksena on, että Hof hallitsee tahdosta riippumatonta eli autonomista hermojärjestelmäänsä ja että hän voi siksi ohjailla myös immuunijärjestelmänsä toimintaa.

Teoriaa testattiin vuonna 2011 antamalla Hofille ruiskeena endotoksiineja eli bakteerimyrkkyjä. Yleensä ne saavat aikaan elimistössä voimakkaan reaktion, johon liittyy kuume, vilunväreet ja oksentelu. Hofilla oireet jäivät hyvin lieviksi.

Autonominen hermosto

Tahdosta riippumaton hermojärjestelmä säätelee muun muassa ruoansulatusta, sydämen sykettä ja immuunijärjestelmää. Ihminen ei yleensä pysty vaikuttamaan sen toimintaan millään lailla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: