Tim Friede with snake

Immuuni-ihme: Myrkky ei pure Friedeen

perjantai 10. elokuuta 2012 teksti Henrik Elling

Tim Friedelle on vuosien varrella muodostunut immuniteetti käärmeenmyrkkyjä vastaan. Nykyään yhdysvaltalaismies selviää hengissä jopa ruiskeesta, joka sisältää 40 milligrammaa mustamamban myrkkyä.

Kaksimetrisen mustamamban purema on yleensä erittäin vaarallinen. 10–15 milligrammaa myrkkyä riittää tappamaan täysikasvuisen miehen. Vuonna 2006 kenialaisen Samburun luonnonsuojelualueen työntekijät näkivät, miten 7,5 tonnia painava norsukin menehtyi mambanpuremaan kivuliaasti kouristellen.

Friedellä purema aihettaa vain paikallista kipua ja punoitusta.

Frieden kyky on hankinnainen. Hän on totuttanut immuunijärjestelmänsä vähitellen yhä suurempiin myrkkyannoksiin. Periaate on sama kuin rokottamisessa: kun elimistöön ruiskutetaan pieni määrä esimerkiksi heikennettyä virusta, myöhemmin sattuva tartunta ei aiheuta enää voimakkaita oireita.

Kuolo korjaa 20 minuutissa

Purema: Mambanmyrkyn proteiinien molekyylimassa on pieni, joten myrkky leviää veren mukana ympäri kehoa nopeammin kuin muut myrkyt.

0–30 sekuntia: Puremakohta turpoaa voimakkaasti ja siihen alkaa koskea.

30 sekuntia – 5 minuuttia: Lihasten supistumiseen vaikuttava myrkky aiheuttaa rytmihäiriöitä. Lisäksi uhri alkaa oksennella.

15 minuuttia: Hermomyrkyt alkavat vaikuttaa. Ne lamaavat hengitystä. Uhrilla on kipuja ja hänen näkönsä pettää.

20 minuuttia: Uhri kuolee.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: