Iho ja Netflix

Iho paljastaa tapasi

Jos katsot paljon Netflixiä – etkä halua myöntää sitä – sinun kannattaa meikata paksulti. Iho nimittäin paljastaa, millaista elämää vietät.

keskiviikko 8. kesäkuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Vietät sohvalla neljän tunnin maratonia, jonka aikana ehdit nähdä useamman jakson joko Breaking Bad- tai Downton Abbey -sarjoista. Ainoa asia, mikä sinua huolestuttaa, on se, ehditkö nukkua tarpeeksi, ennen kuin aamulla täytyy mennä töihin.

Sinun pitäisi kuitenkin olla huolissasi myös muustakin. Television katselu nimittäin näkyy ihossasi – eivätkä vaikutukset ole positiviivisia.

Itse asiassa iho kertoo paljon siitä, mitä ihmiset päivittäin tekevät. Me kokosimme tähän muutaman esimerkin:

Netflixin töllöttäjän iho

Uudet tutkimukset viittaavat siihen, että television ja tietokoneen näytön valo vaikuttaa ihoon, kertoo dermatologi Justine Hextall Daily Mail -lehdelle. Valo tunkeutuu syviin ihokerroksiin, jossa se tuhoaa MMP-1-entsyymiä. Tuloksena on ryppyinen ja löysä iho.

Cappuccinon ystävän iho

Ihoasiantuntija Anita Sturnhamin mukaan kahviriippuvuus voi ajan mittaan tuhota ihon. Suuret määrät kofeiinia imevät vettä soluista, ja iho kuivuu. Toinen seuraus kahvin litkimisestä saattaa olla acne rosacea eli ruusufinni, joka aiheuttaa kasvoihin punotusta ja aknea muistuttavia märkäpäitä.

Kaupunki-ihmisen iho

Naisten iho ikääntyy jopa 10 kertaa niin nopeasti kaupungissa kuin maaseudulla. Syynä ovat ilmansaasteet, jotka vaikuttavat ihoon. Savu ja pöly kuivattavat ihoa, tukkivat ihohuokosia ja antavat hyvät kasvuolosuhteet bakteereille. Iholle ilmestyy pigmenttimuutoksia, ryppyjä ja aknea.

Lentäjän iho

Lentokoneen matkustamossa kierrätetään erittäin kuivaa ilmaa, joka Justine Hextallin mukaan on vahingollista iholle. Elimistön kortisoli-stressihormonin määrä kasvaa ilman vähäisen happipitoisuuden vuoksi, joten paljon lentävien iholle voi ilmestyä läiskiä ja punotusta.

Lisäksi korkealla ilmassa Auringon vahingollisen UVA-säteilyn määrä on jopa 150 prosenttia suurempaa Maan pinnan tasoon verrattuna. Silloin myös ihosyövän riski kasvaa. Lentäjillä ja matkustamohenkilökunnalla on maassa työskenteleviin ihmisiin verrattuna kaksinkertainen riski sairastua ihosyöpään.

Sohvaperunan iho

Vetääkö sohva sinua enemmän puoleensa kuin kuntoilu? Silloin sinulla saattaa olla punertava, finninen ja rasvainen iho. Syynä on heikentynyt verenkierto, minkä vuoksi iho saa liian vähän happea ja ravintoaineita ja vahingoittuneet ihosolut eivät korjaudu yhtä nopeasti kuin normaalisti.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: