hiilihydraatit top

Syö paljon hiilihydraatteja, elät pidempään

Kivikauden ruokavaliosta, jossa on paljon proteiineja ja vähän hiilihydraatteja, on viime vuosina tullut suosittu. Jos kuitenkin haluat elää pitkään, sinun kannattaa lisätä hiilihydraattien osuutta ruokavaliossasi, osoittaa uusi tutkimus.

torstai 6. lokakuuta 2016 teksti Karine Kirkebæk

Lihaa, kananmunia, vihanneksia, hedelmiä ja pähkinöitä – eikä lainkaan hiilihydraatteja, kuten viljatuotteita ja sokeria.

Näin syödään paleoruokavaliossa, mutta australialaistutkijat ovat toista mieltä: Syö paljon hiilihydraatteja.

Tutkijat ovat nimittäin löytäneet yhteyden paljon hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion ja ”nuoruuden lähteeksi” -nimetyn FGF21 (Fibroblast Growth Factor 21) -hormonin välillä.

Hormonin maagiset voimat

Tutkijat ovat pitkään olleet kiinnostuneita FGF21-hormonista, koska sillä on uskomaton kyky:

  • hillitä ruokahalua

  • kontrolloida aineenvaihduntaa

  • tehostaa immuunijärjestelmää

  • pidentää elämää.

Tähän asti tutkijat eivät kuitenkaan ole tienneet, mikä saa hormonia erittymään elimistöön niin, että se voi tehdä siellä taikatemppujaan.

Vähän proteiinia ja paljon hiilihydraatteja

Kun Sydneyssä toimivan Charles Perkins Centren tutkijat pitivät hiiriä 25 erilaisella ruokavaliolla, jotka sisälsivät eri määrän hiilihydraatteja, rasvaa, proteiinia ja energiaa, he saattoivat tarkkailla hiiren maksassa tapahtuvia prosesseja. FGF21-hormonia muodostuu pääasiassa maksassa.

Siten tutkijat selvittivät, millainen ravinto laukaisee parhaiten FGF21-hormonin tuotannon.

”Vaikka paleoruokavalio on suosittua, tutkimuksemme mukaan juuri vastakkainen ruokavalio olisi kaikkein parasta silloin, kun ihminen ikääntyy”, toteaa tutkimuksen johtaja Samantha Solon-Biet ScienceAlert-julkaisulle.

Ruokavalio, jossa on vähän proteiineja ja paljon hiilihydraatteja, oli nimittäin tehokkain laukaisemaan suurien FGF21-määrien tuotannon.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: