Brendan Marrocco

Elinluovutus: Uusi elämä jopa kahdeksalle

Elinluovutus: Yhden ruumiin siirteillä voidaan pelastaa jopa kahdeksan henkeä, kun sydän, keuhkot, munuaiset, maksa, haima ja suolisto käytetään hyödyksi. Käsivarsilla tai kasvoilla taas voidaan parantaa kahden ihmisen elämänlaatua.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2013 teksti Gorm Palmgren

Elinsiirteiden otto

Jos potilas on todettu aivokuolleeksi, ruumis kytketään hengityskoneeseen siksi aikaa, kun elinten irrottamista valmistellaan.

Rintakehä ja vatsaontelo sahataan auki kurkusta häpyluuhun. Elimet jäähdytetään neliasteisiksi ruiskuttamalla verisuoniin kylmää suolavettä, joka syrjäyttää veren. Kylmyys saa sydämen ja keuhkojen toiminnan lakkaamaan.

Lääkäritiimi leikkaa nopeasti keuhkot ja sydämen irti ruumiista ja toisistaan, paitsi jos on tarkoitus siirtää yhtenäinen sydän-keuhkosiirre. Maksa, haima ja suolisto otetaan yleensä talteen erottamatta elimiä toisistaan, samoin munuaiset. Irrotetut elimet huuhdotaan jääkylmällä nesteellä, jotta ne säilyvät mahdollisimman pitkään.

Munuaiset voivat säilyä siirtokelpoisina jopa kaksi vuorokautta, mutta sydän ja keuhkot kestävät säilytystä vain 4–6 tuntia.

Elimen siirtäminen

Kun saadaan elinsiirre, jonka kudostyyppi sopii jonotuslistalla olevalle potilaalle, elinsiirtoyksikkö ottaa tähän heti yhteyttä. Potilaan on 1–2 tunnin kuluessa mentävä omaan sairaalaansa, jossa tarkastetaan, että hänen terveydentilansa on kyllin hyvä leikkaukseen. Jos kaikki on kunnossa, potilas lähtee heti leikkaukseen.

Kun siirrännäinen on saatu paikalle, potilas nukutetaan ja hänen rintakehänsä tai vatsaontelonsa avataan. Tarvittaessa sairas elin poistetaan ja uusi asetetaan paikalleen ja sen verisuonet yhdistetään potilaan suoniin.

Elinten testamenttaus

Monissa EU-maissa, muun muassa Suomessa, jokainen vainaja on mahdollinen luovuttaja, jos hänen ei tiedetä sitä eläessään vastustaneen.

Sydän ei pysähdy kuolemaan

Sykkivä sydän on elämän symboli. Silti potilas voidaan julistaa kuolleeksi, vaikka hänen sydämensä yhä lyö. Näin voi käydä, jos potilas on aivokuollut. Aivokuolleen aivojen toiminta on lakannut eikä se enää palaudu. Sydän jatkaa lyömistä, koska sen lihassoluilla on oma ohjauskeskus.

Se tuottaa sähköimpulsseja, jotka saavat lihassolut supistumaan säännöllisesti. Hengityskin voi jatkua, jos potilas on kytketty hengityskoneeseen. Aivotoiminta lakkaa, kun aivohermot kuolevat esimerkiksi hapenpuutteeseen sen vuoksi, että aivoverisuoneen muodostuu veritulppa tai aivoissa katkeaa verisuoni.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: