Astronaut

Miten astronautit pysyvät terveinä?

Miten Kansainvälisen avaruusaseman astronautit kuntoilevat? Entä miten siellä toimitaan, jos joku sairastuu?

Keho heikkenee painottomuudessa

Kansainvälinen avaruusasema ISS kiertää Maata. Jos astronauttien oleskelu asemalla kestää viikkoja tai kuukausia, heidän kuntonsa romahtaa nopeasti painottomassa tilassa. Elimistö on tottunut Maan pinnalla vallitsevaan painovoimaan, ja ilman sitä lihakset ja luut heikkenevät pian. Vain puolen vuoden avaruudessa oleskelun aikana lihasmassasta häviää 15 prosenttia ja luumassasta 10 prosenttia. Tätä ehkäistään kuntoilemalla.

Asemalla on kuntoiluvälineitä

Astronautit voivat harrastaa liikuntaa ainakin kolmella tavalla: juoksemalla juoksumatolla, polkemalla kuntopyörällä ja käyttämällä kuntoilulaitetta, jolla voidaan vahvistaa useita lihasryhmiä. Pitkään asemalla oleskelevien lihas- ja luumassa vähenevät väistämättä, vaikka he harjoittelevatkin kaksi tuntia vuorokaudessa. Hävikki ei silti ole niin suurta kuin ilman harjoittelua.

Apua löytyy onnettomuudenkin sattuessa

Ainakin yksi asemalla oleskeleva on saanut perusteellisen ensiapukoulutuksen ja laajat tiedot lääketieteestä, joten apua on tarjolla onnettomuuden sattuessa tai aseman miehistön jäsenen sairastuessa. Asemalla on myös monenlaisia lääkkeitä, välineet sylki- ja verikokeisiin sekä defibrillaattori sydämen käynnistämiseen.

Valvontajärjestelmä tarkkailee ilman laatua asemalla ja hälyttää, jos se havaitsee myrkyllisiä kaasuja tai vaarallisia pieneliöitä. Miehistö tutkii myös säännöllisesti veden laadun ja pinnoille kertyvät bakteerit.

Pitkällä oleskelulla avaruudessa on myös kauaskantoisia vaikutuksia, sillä se altistaa astronautit säteilylle, joka voi kasvattaa syöpäriskiä ja vahingoittaa hermostoa.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: