Kosketuskartta

Älä hipelöi vieraan miehen jalkoja!

Naiset pitävät siitä, että heitä kosketellaan kaikkialta, miehet taas eivät tykkää, kun vieraat hipelöivät heidän jalkojaan. Suomalais-brittiläisessä tutkimuksessa selvitettiin, kuka saa koskea ketä ja mihin.

torstai 29. lokakuuta 2015 teksti Karen Grubbe

Jos epäröit, olisiko syytä halata toista kunnolla vai pitäisikö tyytyä taputtamaan olkapäälle, saat apua uudesta tutkimuksesta, jonka tuloksena on laadittu kosketuskartta.

Aalto-yliopiston ja brittiläisen Oxfordin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, mihin kehon osiin eri ihmiset – täysin ventovieraasta omaan puolisoon – saavat meitä koskettaa.

Tutkimukseen osallistui yli 1?300 henkilöä

Tutkimus suoritettiin internetpohjaisena kyselytutkimuksena, johon osallistui 1?368 henkilöä Suomesta, Isosta-Britanniasta, Ranskasta, Italiasta ja Venäjältä. Vastaajille esitettiin ihmisestä edestä ja takaa laadittuja karttoja. Heidän piti värittää ne kehon osat, joihin he antavat eri henkilöiden koskettaa itseään.

Jokainen vastaaja väritti jopa 13 kosketuskarttaa, jotka ilmaisivat, mihin he antavat omaan sosiaaliseen verkostoonsa kuuluvien henkilöiden, perheenjäsenten, kumppanien, ystävien ja tuttavien, itseään koskettaa. Lisäksi kukin vastaaja väritti kartan, jossa heidän näyttää, mihin ventovieras mies ja ventovieras nainen eivät saa koskettaa heitä.

Suomalaiset pitävät koskettelusta

Tuloksissa ei yllättänyt, että läheisimmät ihmiset saavat koskettaa useampia kehon alueita kuin vieraat.

Vieraiden miesten kannattaa koskettaa vieraita miehiä ja naisia vain käsiin, sen sijaan naispuoliset vieraat ja tuttavat saavat kosketella miestä melkein mihin kehonosaan tahansa. Tutkimuksen mukaan vieraalla naisella on samat kosketteluoikeudet kuin miehen vanhemmilla ja vieraat naiset saavat kosketella miestä laajemmin kuin miehen omat sisarukset.

Yleisesti ottaen britit pitivät koskettelusta vähiten, suomalaiset taas sallivat eniten toisten ihmisten kosketusta kehollaan. Kansallisuuksien väliset erot olivat kuitenkin varsin pieniä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: