Ylipaino aivot top

Ylipaino voi vanhentaa aivoja 10 vuotta

Cambridgen yliopiston tutkijat ovat löytäneet viitteitä siitä, että ylipaino voi olla ratkaisevassa asemassa siinä, miten nopeasti aivomme ikääntyvät.

perjantai 12. elokuuta 2016 teksti Nanna Vium

Ylipaino voidaan yhdistää jo moneen sairauteen, kuten esimerkiksi syöpään ja diabetekseen. Äskettäin julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että ylipaino voi vaikuttaa myös siihen, miten nopeasti aivot ikääntyvät.

Brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat ovat aivokuvantamistutkimuksissa todenneet, että ylipainoisen keski-ikäisen ihmisen aivot näyttävät noin 10 vuotta vanhemmilta kuin samanikäisten normaalipainoisten aivot.

Toisin sanoen 50-vuotiaan ylipainoisen henkilön aivot muistuttavat normaalipainoisen 60-vuotiaan aivoja.

Aivot kutistuvat luonnostaan iän myötä

Tutkimuksessa analysoitiin kaikkiaan 527 henkilöä, joiden ikä oli 20–87 vuotta. Tuloksissa todettiin, että keski-ikäisten (eli 45–60-vuotiaiden) ylipainoisten ihmisten aivoissa oli vähemmän valkeaa ainetta kuin samanikäisillä ihmisillä, joiden painoindeksi oli normaalin rajoissa.

Aivojen valkea aine kutistuu luonnostaan iän myötä. Se liittyy aivojen niihin osiin, jotka huolehtivat solujen välisestä viestinnästä. Valkea aine siis vastaa siitä, että aivojen eri alueet voivat viestiä keskenään.

Ei vaikutusta kognitiivisiin kykyihin

Syytä siihen, miksi keski-ikäisten ylipainoisten aivoissa on vähemmän valkeaa ainetta ja miksi ylipaino ylipäänsä näyttää liittyvän aivojen ikääntymiseen, ei vielä tiedetä.

Hyvä uutinen on se, että huolimatta valkean aineen vähenemisestä keski-ikäisillä ylipainoisilla ei ole havaittu kognitiivisten taitojen huononemista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: