valhe kuvannus Pinokkio

Valhe näkyy aivokuvassa

Tutkijat erottavat nyt valheet totuudesta aivokuvaustekniikalla. Kun ihminen suoltaa suustaan valheita, tietyt aivoalueet hehkuvat punaisena.

keskiviikko 17. helmikuuta 2016 teksti Anne Lykke

Uusien kuvantamismenetelmien ansiosta tutkijoilla on nykyisin mahdollisuus paljastaa valhe siellä, missä se syntyy, eli aivoissa.

Osa menetelmistä on jo siirtynyt laboratorioista kentälle.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa No Lie MRI -niminen yritys tarjoaa aivojen magneettikuvaukseen perustuvia valheenpaljastuspalveluita. Asiakaskunta koostuu lähinnä puolustuskannalle joutuneista henkilöistä, jotka haluavat todistaa syyttömyytensä tai puhdistaa maineensa vaikkapa epäiltynä pettämisestä. No Lie MRI:n mukaan totuus paljastuu 99-prosenttisella varmuudella.

Valhe loistaa aivoissa

Toiminnallisessa magneettikuvauksessa mitataan aivojen happipitoisuutta, joka ilmaisee, mitkä aivojen alueet toimivat vilkkaimmin. Kuvauksissa on saatu selville, että otsalohko on erittäin aktiivinen silloin, kun ihminen valehtelee.

Otsalohko – aivojen etummainen osa – osallistuu muun muassa ongelmanratkaisuun ja suunnitteluun. Yleisesti ottaen valehtelijalla ne aivojen alueet, jotka ovat yhteydessä kieleen, analyyttiseen toimintaan ja logiikkaan, paiskivat paljon töitä. Kuvantamislaite paljastaa nämä aivoissa tapahtuvat ylityöt.

Aivoaallon puuttuminen on merkki valheesta

Yhdysvalloissa on mahdollista hankkia näyttöä rehellisyydestä myös aivosähkökäyrätutkimuksen eli EEG:n avulla. Sen sanotaan olevan käytännössä 100-prosenttisen luotettava.

EEG-tutkimuksessa pään ihoon kytketään elektrodeja myssyn avulla. Kun tutkittava katsoo esimerkiksi näytöltä kuvia, tunnistusreaktio eli tietoisuuteen palautuva muisto ilmenee 300–600 millisekunnin (sekunnin tuhannesosan) kuluttua syntyvänä tunnusmerkillisenä aivoaaltona. Elektrodit välittävät sen tietokoneeseen.

EEG-valheenpaljastuksessa käytetään hyväksi sitä tietoa, että aivoissa syntyy tunnusmerkillinen aivoaalto, kun muisto on aito eli kokemus on omakohtainen. Tätä P300-nimistä aaltoa ei siis esiinny missään muussa tapauksessa.

Aivosähkökäyrätutkimusta ei voida pitää valheenpaljastuskeinona, vaan sillä on mahdollista selvittää muistojen aitoutta. Tästä on hyötyä vaikkapa rikostutkinnassa silloin, kun pitää tarkastaa alibi tai todistajan muistamat seikat.

Uudelleen luodut kuvat voivat kumota valheen

Aivotoiminnasta havaintoja hahmottavia menetelmiä kutsutaan aivojen luennaksi (brain-decoding). Tietokoneohjelma voi piirtää toiminnallisen magneettikuvauksen pohjalta karkean kuvan siitä, mitä henkilö on nähnyt videolla.

Alla oleva pätkä on rekonstruoitu video ihmisen aivoaalloista:

Menetelmässä hyödynnetään sitä tietoa, että aivot muodostavat tietynlaisia aktiivisuuskuvioita, kun näemme erilaisia esineitä. Tietokone, jonka muistissa on valtava määrä erilaisia kuvia ja niitä vastaavia aivotoimintoja, tunnistaa henkilön aivotoiminnan ja kääntää sen takaisin aivojen näkemiksi kuviksi.

Tulevaisuudessa tästä saattaa kehittyä menetelmä, jonka avulla poliisi voi nähdä rikoksen tapahtumapaikan ja tapahtuminen kulun uhrin aivoista.

Näin tutkijat paljastavat valheet

Jos haluat tietää lisää vanhoista valheenpaljastimista ja uusista menetelmistä valehtelijan narauttamiseksi, lue alla oleva artikkeli:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: