Lääkäri John Rask esittelee, miten sähkö­hoito annetaan ohimoille kiinnitetyillä elektrodeilla.

© Nick Fojud

Sähkösokki saa aivot kasvamaan

Masentuneita potilaita on hoidettu jo lähes 80 vuotta johtamalla sähköä heidän aivoihinsa. Vasta nyt tiedetään, mihin sähkösokkien teho perustuu.

maanantai 13. maaliskuuta 2017 teksti Rikke Jeppesen & Gorm Palmgren

200 voltin jännite kulkee aivojen läpi ja saavat potilaan ruumiin kouristelemaan. 

Sähkösokit kuulostavat lähinnä kidutusmenetelmältä, mutta todellisuudessa kiistanalaisella hoitokeinolla on hoidettu itsemurhan partaalla olevia masentuneita potilaita jo vuodesta 1938.

Vasta hiljattain kuitenkin saatiin selville, miksi sähkö näyttää tepsivän: sähkösokit saavat nimittäin tietyt tärkeät aivoalueet kasvamaan.

Masennus kutistaa aivojen alueita

Masentuneen ihmisen aivot eroavat terveen ihmisen aivoista kahdella alueella: aivotursossa ja mantelitumakkeessa. Aivotursolla on keskeinen rooli muistin kannalta, mutta se vaikuttaa yhdessä mantelitumakkeen kanssa myös tunteisiin.

>> Kiinnostaako lääketiede? Tilaa Tieteen Kuvalehti ja lue lisää. 

Masentuneilla aivoturson ja mantelitumakkeen yhteistyö ei toimi niin kuin pitäisi. Uusien tutkimusten mukaan aivoturso on pienempi masentuneilla kuin terveillä, ja erityisen pieni se on niillä, jotka ovat sairastaneet masennusta pitkään ja toistuvasti.

Aivot kasvavat sokkien jälkeen

Kööpenhaminan yliopiston tutkijaryhmä on havainnut yllättävästi, että sähkösokit kasvattavat aivotursoa ja mantelitumakkeita. 

Tulokset ovat mullistavia, sillä ne ovat vahvistaneet sen, mitä ennen pidettiin mahdottomana: aivosolut voivat kasvaa läpi elämän, ja sähkösokit, joiden ennen pelättiin vahingoittavan aivokudosta, saavatkin masentuneiden aivoissa tietyt osat kasvamaan.

Testaa ÄO:si laajalla testillä!

Tieteen Kuvalehti on julkaissut kenties netin tarkimman, tieteellisesti valikoidun ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tämän lähemmäs et tarkkaa ÄO-testiä netissä pääse.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: