painajainen
© Shutterstock

13 asiaa, joita et tiennyt painajaisista

Tunnet omien painajaisiesi hahmot, painajaiset voivat tehdä hyvää terveydelle, ja lisäksi ne voivat muuttua kroonisiksi. Painajaiset eivät ole ainoastaan vaarallisia unia, vaan niiden merkitys on paljon laajempi.

keskiviikko 18. marraskuuta 2015 teksti Babak Arvanaghi

1. Painajainen on suunniteltu juuri sinulle

Sinun painajaistesi tarkoitus on pelottaa sinua. Siksi sinun painajaisesi voivat olla jollekulle toiselle aivan tavallisia unia. Samasta syystä ulkopuolisista tuntuu oudolta, kun joku kertoo omasta painajaisestaan.

2. Tunnet kaikki painajaishahmot

Olet nähnyt kaikki ne henkilöt, jotka tulevat sinun painajaisiisi. He voivat olla ihmisiä, jotka olet ohittanut kadulla tai nähnyt tv:ssä, mutta täysin vieraita ne eivät ole koskaan.

3. Unohda alkoholi ja stressi

Painajaisunet ovat yhteydessä unen huonoon laatuun. Siksi sinun kannattaa välttää stressiä ja unohtaa juopottelu, jos et halua nähdä painajaisia. Juuri ennen nukkumaan menoa ei myöskään kannata syödä. Iltapalakin voi aiheuttaa painajaisia, sillä se käynnistää ruuansulatuksen ja häiritsee unta.

4. Kun silmät vilkkuvat

Painajaiset syntyvät REM-unen aikana, jolloin yleensäkin nähdään unia. Yhteen yöhön mahtuu neljästä viiteen REM-unen vaihetta.

5. Sokeatkin näkevät painajaisia

Sinun ei välttämättä tarvitse nähdä, miltä unien ahdistavat henkilöt näyttävät. Riittää, että haistat henkilön tai kuulet hänen äänensä. Myös sokeat näkevät painajaisia, mutta heidän painajaisensa perustuvat muihin aisteihin kuin näköön.

6. Seuraamisen tunne ja hämmennys

Useissa tutkimuksissa on yritetty selvitää, mitä painajaiset useimmiten käsittelevät. Tulokset eivät kuitenkaan ole antaneet yhtä selvää vastausta. Jotkin painajaisaiheet ovat kuitenkin muita yleisimpiä. Niitä ovat painajaiset, joissa meitä seurataan, joissa me putoamme tai joissa me menetämme läheisen ihmisen. Painajaiset, joissa esiinnytään alasti julkisesti, ovat myös erittäin yleisiä.

7. Painajaiset jäävät päälle

Me heräämme usein kesken painajaisen. Kun uni jää kesken, se jää mieleen, ja siksi painajaisesta voi olla vaikeaa päästä irti.

8. Painajaiset ovat hyväksi

Fyysisesti painajaiset tekevät sinulle hyvää. Aivot ohjaavat verenkiertoa jäseniin, mikä edistää elimistön palautumista. Painajaiset tekevät hyvää niin stressihormoneille ja immuunijärjestelmälle kuin verenpaineellekin. Nuku siis rauhassa ja näe painajaisia – ne tekevät sinulle hyvää.

9. Painajaiset synnyttävät taidetta

Painajainen on ollut monen luovan henkilön inspiraation lähde. Esimerkiksi kauhun mestari Stephen King on saanut ideoita omista unistaan. Samoin taiteilija Salvador Dalí (kuva).

10. Painajaiset voivat muuttua kroonisiksi

Jos näet usein voimakkaita painajaisia, voit kärsiä unen puutteesta. Englanniksi tilaa kuvataan termillä ”nightmare disorder”. Jos vaiva on paha, ihminen pelkää nukahtamista, koska hän pelkää näkevänsä painajaisia.

11. Jotkut rakastavat painajaisia

Kaikkiin painajaisiin ei liity negatiivisia tunteita. Unitutkijat ovat jopa tavanneet henkilöitä, jotka ovat olleet pahoillaan siitä, että ovat heränneet kesken painajaisen. Nukkujat voivat kokea ne jännittävinä kuin toimintafilmin.

12. Painajaiset herättävät monia tunteita

Pelko ei ole painajaisissa hallitsevin tunne. Tutkimusten mukaan painajaisista kärsivät henkilöt kokevat useimmiten hämmennystä, syyllisyyttä ja inhoa, ennen kuin he heräävät hiestä märkinä.

13. Painajaiset muuttavat käyttäytymistä

Uni, jossa lentokone putoaa tai junaan osuu pommi, saattaa muuttaa ihmisten matkasuunnitelmia tai jopa johtaa siihen, että suunniteltu matka perutaan, todetaan Carnegie Mellon -yliopiston tutkimuksessa.

Johdatamme sinut tutkijoiden kiehtovaan maailmaan

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: