Lego blocks

Näkemistä pitää harjoitella

Koe osoittaa, että ihmisen pitää oppia yhdistelemään eri aistien keräämiä tietoja.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Jos syntymästään sokea ihminen on oppinut erottamaan kuution ja pallon tunnustelemalla niitä, erottaisiko hän nämä esineet ulkonäön perusteella, jos hän yhtäkkiä näkisi.

Tämän kysymyksen esitti irlantilaisfilosofi William Molyneux englantilaiskollegalleen Jock Lockelle vuonna 1688. Locke ei osannut vastata. Nyt kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt asian kokeellisesti. Vastaus on: ei.

Yhdysvaltalais-alankomaalais-intialainen tutkijaryhmä teki kokeen Delhissä Intiassa toimivan silmäsairaalan 8–16-vuotiailla potilailla, joilla oli syntymästään asti ollut kaihi tai muu sokeuttava silmäsairaus. Koe tehtiin sen jälkeen, kun potilaille oli tehty näön palauttava leikkaus.

Yhteys löytyy harjoittelulla

Ensin koehenkilöt saivat side silmillään tunnustella erimuotoisia palikoita käsissään. Sitten side otettiin pois ja heitä pyydettiin tunnistamaan samat palikat näkemänsä perusteella.

Yksikään koehenkilö ei osannut yhdistää näkemäänsä siihen tietoon, jonka oli hankkinut tuntoaistin avulla. Tilanne kuitenkin korjaantui hyvin nopeasti. Kun koe toistettiin muutaman päivän kuluttua, potilaat olivat jo tottuneet yhdistämään eri aistien tuottamia tietoja. Koehenkilöt tunnistivat nyt palikat oikein lähes 90 prosentissa tapauksista.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: