Memory of spatial shapes and letters

Kirjain työllistää aivoja eri tavalla kuin hahmo

Kolmiulotteiset kuviot aiheuttavat vipinää aivojen takaosassa, kun taas kirjaimet aktivoivat otsa- ja ohimolohkoa.

tiistai 6. heinäkuuta 2010 teksti Gorm Palmgren

Työmuisti aktivoi eri aivojen osia aina sen mukaan, mitä kulloinkin pitää muistaa. Asia paljastui Patrick Khaderin vuonna 2007 saksalaisessa Marburgin Philipps-yliopistossa tekemässä tutkimuksessa. Siihen osallistuneet koehenkilöt näkivät ensin kuvaruudulla sekunnin ajan joko kolmiulotteisen kuvion tai lyhyen kirjainsarjan. Viiden sekunnin kuluttua näytölle ilmestyi joko sama kuva tai jotain muuta.

Tehtävänä oli päättää kahdessa sekunnissa, olivatko peräkkäiset kuvat samoja vai eivät. Tutkimuksen aikana koehenkilöiltä otettiin aivosähkökäyrä, joka antaa nopeasti ja luotettavasti tietoa hermosolujen toiminnasta. Sen avulla on mahdollista seurata informaation käsittelyn aiheuttamia sähkötoiminnan muutoksia aivoissa. Mittaus tapahtuu elektrodeilla, jotka on kiinnitetty kokeen aikana pidettävään uimalakkia muistuttavaan päähineeseen.

Kun koehenkilöiden piti yrittää muistaa avaruuskuvioita, heidän takaraivolohkonsa toiminta vilkastui. Sen sijaan silloin, kun heidän tuli palauttaa mieleensä tasokuvioita eli kirjaimia, vasen aivopuolisko aktivoitui selvästi. Ahkerimmin työskentelivät otsa- ja ohimolohko.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: