Henry Molaisons brain

Erikoistapaus on ollut opiksi

Aivovaurion 27-vuotiaana saanut mies oli muistitutkijoille arvokas tietolähde.

perjantai 2. heinäkuuta 2010 teksti Gorm Palmgren

Muistijärjestelmän toiminnasta on saatu paljon tietoa tutkimalla yhdysvaltalaista epilepsiapotilasta Henry Molaisonia (1926–2008), jonka tapaukseen on ollut tapana viitata pelkästään nimikirjaimilla HM. Kun hän oli 27-vuotias, hänelle tehtiin aivoleikkaus, joka kohdistui otsalohkon keskiosaan. Alueella sijaitsee muun muassa hippokampus. Toimenpide poisti epilepsiaoireet, eikä se vaikuttanut älykkyyteen eikä persoonallisuuteen. Se aiheutti kuitenkin muistihäiriöitä.

Aina asialla ensimmäistä kertaa

HM:n tapahtumamuisti ei toiminut. Siksi hän ei pystynyt liittämään eri tilanteisiin aiempia kokemuksia, vaan aina, kun hän kävi kahvilla tai lähti kävelylle metsään, hänestä tuntui, että kysymyksessä oli ensimmäinen kerta. Jos HM jutellessaan jonkun kanssa käänsi katseensa hetkeksi toisaalle, hän ei enää tunnistanut keskustelukumppaniaan.

HM alkoi pitää kaikkia vanhoja tuttuja vieraina. Vaikka hän sai tietää, keitä he olivat, hän ei pystynyt painamaan heitä koskevia tietoja mieleensä, sillä hänen tietomuistinsa toimi huonosti.

Sitä vastoin HM:n proseduraalinen muisti ei häiriintynyt. HM omaksuikin leikkauksen jälkeen uusia motorisia taitoja. Hän oppi esimerkiksi jongleeraamaan. Vaikka HM käsitteli palloja taitavasti, hänen oli vaikea uskoa, että hän ei ollut ensimmäistä kertaa asialla.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: