Lapsuusmuistot top

Aivot poistavat vanhoja muistoja

Muistot ensimmäisiltä elinvuosiltasi ovat silkkaa luksusta, sillä niitä on hyvin vähän. Aivot nimittäin työntävät vanhat muistot unholaan sitä mukaa kuin ihminen saa uusia kokemuksia.

maanantai 10. lokakuuta 2016 teksti Gorm Palmgren

Aikuisena muistaa yleensä suhteellisen vähän omasta lapsuudestaan ilmeisesti siksi, että varhaisimmat muistot joutuvat tekemään tilaa uusille.

Kun aivot kehittyvät ensimmäisten elinvuosien aikana rajusti, vain pieni osa silloisista muistoista jää pysyvästi mieleen.

Muistot ankkuroituvat aivojen hermosoluverkkoihin, ja muistitoiminnoissa hippokampus eli aivoturso on avainasemassa. Siinä kehittyy koko elämän ajan uusia hermosoluja, mikä pitää yllä oppimiskykyä. Hermosolujen uusiutumisella on kuitenkin kääntöpuolensa.

Uudet neuronit pyyhkivät lapsuusmuistot

Vuonna 2014 Sheena Josselyn ja Paul Frankland kanadalaisesta Toronton lastensairaalasta osoittivat, että uudet hermosolut kilpailevat olemassa olevien kanssa ja voivat hävittää vanhojen verkkojen säilyttämiä muistoja.

Hiirikokeissa kasvutekijöillä aktivoitu hermosolujen uusiutuminen johti nopeasti hiljattain opitun unohtamiseen.

Jos taas uusia hermosoluja estettiin kasvamasta, vanhoja asioita oli helpompi muistaa.

Tutkijat haluavat löytää kadotetut muistot

Aivotutkijat pohtivat parhaillaan, voidaanko tiettyjen proteiinien avulla löytää vanhoja muistoja aivojen uumenista. Lue lisää tästä artikkelista:

Testaa ÄO:si:

Tieteen Kuvalehti on julkaissut kenties netin tarkimman, tieteellisesti valikoidun ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tämän lähemmäs et tarkkaa ÄO-testiä netissä pääse.

>> TEE ILMAINEN ÄO-TESTI TÄÄLLÄ!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: