Lue myös

Albert Einstein Wien

Mikä ÄO on?

Mistä kylläisyyden tunne syntyy?

Ruokahalua säätelevät aivojen alueet sijaitsevat väliaivojen alaosan hypotalamukseksi kutsutussa osassa. Toiminnan vilkastuminen näillä alueilla saa ihmisen tuntemaan itsensä joko nälkäiseksi tai kylläiseksi. Heti, kun ruoka alkaa täyttää mahalaukkua, nälän tunteen aiheuttavan greliini-hormonin erittyminen lakkaa, mikä jo yksinkin vähentää ruokahalua. Kun ruoka alkaa sulaa ja ravintoaineet siirtyvät veren välityksellä maksaan, aivot rekisteröivät veren sisältämän glukoosin eli verensokerin nousun.

tiistai 1. syyskuuta 2009

Ruokahalua säätelevät aivojen alueet sijaitsevat väliaivojen alaosan hypotalamukseksi kutsutussa osassa. Toiminnan vilkastuminen näillä alueilla saa ihmisen tuntemaan itsensä joko nälkäiseksi tai kylläiseksi. Heti, kun ruoka alkaa täyttää mahalaukkua, nälän tunteen aiheuttavan greliini-hormonin erittyminen lakkaa, mikä jo yksinkin vähentää ruokahalua. Kun ruoka alkaa sulaa ja ravintoaineet siirtyvät veren välityksellä maksaan, aivot rekisteröivät veren sisältämän glukoosin eli verensokerin nousun. Tieto siitä kulkee autonomisessa hermostossa hypotalamukseen ja vaikuttaa kylläisyyden tunteeseen. Myös aminohappojen ja rasvojen määrällä on vaikutusta. Rasvasolut tuottavat leptiini-nimistä hormonia, jota vapautuu elimistössä rasvan määrän lisääntyessä soluissa. Leptiinin määrän kohoaminen veressä tuottaa myös kylläisen olon. Henkilöiden, joilla on mutaatio leptiinin tuotantoa säätelevässä geenissä, voi olla hyvin vaikeaa säädellä syömistään. He eivät koskaan tunne olevansa kylläisiä, mikä johtaa sairaal-loiseen lihavuuteen.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: