sydänsurut

Sydänsurut ovat vieroitusoireita

Sydän särkyy, kun rakas jättää. Nyt on saatu selville, mistä se johtuu: sydänsurut nimittäin muistuttavat narkomaanin vieroitusoireita.

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016 teksti Babak Arvanaghi

Jos narkomaani ei saa annostaan, hän alkaa voida pahoin, vapisee, kouristelee ja oksentelee. Huumeriippuvaisen tuntema tuska ei poikkea paljon siitä kivusta, joka iskee, kun parisuhde kariutuu.

Sydänsurut muistuttavat vieroitusoireita

Aivotutkija Dean Burnettin mukaan parisuhteen loppumisen aiheuttama kipu johtuu siitä, että ihmisen elimistö ja aivot ovat eräänlaisessa vieroitustilassa samaan tapaan kuin huumeriippuvaisilla, kun he lopettavat aineiden käytön, kerrotaan ScienceDump-lehdessä.

Henkilö, joka elää (onnellisessa) parisuhteessa, kokee jatkuvasti positiivia tunteita. Ne puolestaan saavat erittymään onnellisuushormoneja, kuten oksitosiinia ja dopamiinia.

Aivojen ohimolohkoissa sijaitsevien tunteita ja pelkotiloja säätelevien mantelitumakkeiden on todettu olevan passiivisempia silloin, kun ihminen on lähellä omaa kumppaniaan.

Lyhyesti ilmaistuna elimistö rakastaa sitä, että ihminen rakastaa ja on rakastettu.

Sydänsuruja voidaan hillitä

Kun rakkaus loppuu ja rakkauden tuoma läheisyys katoaa, elimistö joutuu tilaan, jossa se ei saa totuttua annostaan onnellisuushormoneja.

Syntyviä vieroitusoireita voidaan lieventää lyhytaikaisesti esimerkiksi suklaalla, alkoholilla tai yhden yön suhteilla, joista elimistö saa dopamiinia ja oksitosiinia.

Pysyvää ulospääsyä kipuhelvetistä ei kuitenkaan saada aikaan suklaalla eikä pikasuhteilla. Useimmissa tapauksissa vieroitusoireet lievenevät ajan mittaan tai sitten jätetty osapuoli antautuu uudelle huumeelle – ja aloittaa uuden parisuhteen.

Teini-ikäiset kokevat elämän myrskyt usein voimakkaammin kuin aikuiset. Se johtuu siitä, että nuoren aivot ovat vielä rakennusvaiheessa:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: