Miehillä on parempi suuntavaisto

Miesten suuntavaisto on parempi kuin naisten

Tuoreen norjalaisen tutkimuksen mukaan miesten suuntavaisto on ylivoimainen ja he ovat kerta kaikkiaan parempia suunnistamaan kuin naiset.

keskiviikko 2. joulukuuta 2015 teksti Jakob Priess

Ikäviä uutisia kaikille naispuolisille kakkoskuskeille ja takapenkin kommentaattoreille. Oma sisäinen navigaattori kannattaa kytkeä pois päältä, jos mies on ratissa, sillä tiede on puhunut: miehillä on parempi suuntavaisto kuin naisilla.

Miehet löytävät oikean tien paremmin kuin naiset. He ovat siinä jopa noin 50 prosenttia parempia. Näin osoittaa norjalaisen lääkärin ja aivotutkijan Carl Pintzkan tutkimus.

Pintzka teki tohtorinväitöskirjaansa naisten ja miesten aivojen toimintatapojen eroista. Osana tutkimusta hän testasi eri sukupuolten kykyä suunnistaa kolmiulotteisessa ympäristössä. Tulokset olivat ällistyttäviä.

Miehet löytävät tien nopeammin kuin naiset

"Emme olleet voineet kuvitella, että ero olisi niin suuri", Pintzka toteaa tutkimustuloksista, jotka osoittavat, että miehet navigoivat paremmin kuin naiset ja heillä on ylivoimaisesti parempi suuntavaisto kuin naisilla.

Kykyjensä ansiosta miehet keksivät paremmin oikoteitä ja pääsevät nopeammin perille. "Miehet löysivät määränpäähän yksinkertaisesti nopeammin", Pintzka sanoo.

Pintzkan kokeessa 18 miestä ja 18 naista sai tutustua virtuaalilabyrinttiin tunnin verran. Sen jälkeen heidät laitettiin magneetikuvauslaitteeseen, heille annettiin virtuaalilasit ja sauvaohjain ja heitä pyydettiin etsimään labyrintista tietyt paikat.

Suunnistustehtävän lähtöpaikka saattoi vaihdella, mutta labyrintti pysyi aina samana. Naisten suuntavaiston sekoitti etenkin lähtöpaikan vaihtuminen.

Punaiset viivat osoittavat miesten reitit labyrintissa ja siniset viivat naisten.

Miesten ja naisten suuntavaisto on erilainen

"Naiset ja miehet käyttävät erilaisia strategioita etsiessään reittiä. Siinä missä miehet luottavat yleiseen suuntavaistoonsa, naiset ovat riippuvaisempia maamerkeistä. Naiset suunnistavat yleensä reitillä näkemiensä kohteiden perusteella," Pintzka sanoo.

Norjalaistutkija sanoo, että naiset suunnittelevat reitin tyyliin "ensin parturin ohi, sitten kadun yli, käännös vasemmalle vanhan kaupan kohdalla ja sitten suoraan, kunnes vasemmalla näkyy suuri keltainen talo, jossa Tiinan inhottava ex-mies joskus asui".

Pintzkan kokeessa miehet pääsivät maaliin 50 % nopeammin ja ehtivät siksi suorittaa enemmän tehtäviä annetussa ajassa. Magneettikuvauskuvat osoittivat, että vaikka sekä miehet että naiset käyttivät suunnistamiseen suuria osia aivoistaan, miehillä oli enemmän aktiivisuutta aivotursossa (ympäristön hahmottaminen) ja naiset käyttivät enemmän otsalohkoaan (muun muassa työmuisti).

Miehet löytävät perille – naiset löytävät esineitä

"Muinoin miehet olivat metsästäjiä ja naiset keräilijöitä. Siksi aivot ovat kehittyneet eri suuntiin”, toteaa Carl Pintzka ja jatkaa: "Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että naiset löytävät helpommin esineitä talossa, kun taas miehet löytävät helpommin talon."

Tästä syystä miehet – vaikka he osaavat helposti suunnistaa Martti-serkun mökille tai autolla kotiin mistä tahansa peräkylästä – eivät löydä kenkiään, sukkiaan, auton avaimia, alushousujaan tai lasten lapasia, vaikka he seisoisivat aivan niiden vieressä.

Naisten aivot taas käyvät nopeasti läpi sisäisen karttansa ja tietävät tarkalleen, missä mikäkin sijaitsee. Tehtävää helpottaa se, että kaivattu kapine lojuu melko varmasti täsmälleen samassa paikassa, jossa se oli silloin, kun oma armas sitä viimeksi kaipaili...

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: