Brain activity

Masentuneen aivot käyvät täysillä

Uusi tieto aivojen eri alueiden yhteyksistä auttaa ymmärtämään, miten masennustilat syntyvät ja miten niitä voidaan hoitaa.

torstai 2. elokuuta 2012

Vakavasti masentuneen ihmisen aivot käyvät jatkuvasti ylikierroksilla, kertoo Kalifornian yliopiston tutkimus.

Kun tutkimuksessa tarkkailtiin 121:n masentuneen henkilön aivotoimintaa, tuli ilmi selvä ero masentuneiden ja terveiden ihmisen aivojen toiminnassa. Masentuneiden koehenkilöiden aivoissa syntyi aivan yhtä tehokkaasti yhteyksiä aivojen eri osien välille kuin terveen henkilön aivoissa. Sen sijaan masentuneen aivot eivät näyttäneet osaavan purkaa kytköksiä, kun ne kävivät tarpeettomiksi. Voidakseen reagoida, säädellä mielialoja, oppia tai ratkaista ongelmia aivojen pitää pystyä hallitsemaan eri aivoalueiden välisiä yhteyksiä.

Toisaalta aivojen on myös osattava purkaa yhteyksiä. Muuten ne eivät pysty sopeutumaan muutoksiin normaalisti. Tutkimuksen johtajan psykiatrian professorin Andrew Leuchterin mukaan juuri aivojen kyvyttömyys säädellä eri osien välisiä yhteyksiä voi olla syynä masennusoireisiin kuten pelkotiloihin, keskittymisvaikeuksiin, muistihäiriöihin ja univaikeuksiin.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: