kaksikielinen vauva TOP

Kaksikielisen vauvan aivoissa on vipinää

Vauvat, joiden perhe on kaksikielinen, käyttävät aivoistaan useampia alueita kuin vain yhden kielen oppivat vauvat. Kaksikielisyys voi auttaa oppimaan ja ratkaisemaan ongelmia helpommin.

perjantai 29. huhtikuuta 2016 teksti Mikkel Skovbo

Suomalainen isä ja ulkomaalainen äiti – tai päinvastoin – eivät ole hullummat vanhemmat vastasyntyneelle – ainakaan, jos kumpikin puhuu vauvalle omaa kieltään.

Kaksikielinen kasvuympäristö nimittäin vahvistaa niitä osia aivoista, joita tarvitaan suunnittelussa, oppimisessa ja ongelmanratkaisussa, osoittaa uusi Washingtonin yliopiston tutkimus.

Kaksikielisyyden myönteisiä vaikutuksia on selvitetty jo aiemminkin, mutta nyt selvisi se, että niitä voidaan mitata jopa 11 kuukauden ikäisiltä lapsilta, jotka eivät edes vielä puhu kunnolla.

Kaksikielinen otsalohko loistaa

Tutkijat osoittivat, että vauvoilla, jotka kasvoivat kaksikielisessä ympäristössä, oli vilkkaampaa toimintaa otsalohkojen uloimmissa osissa eli prefrontaalisella ja orbitofrontaalisella aivokuorella, kuin vertailuryhmään kuuluneilla yksikielisessä ympäristössä varttuneilla vauvoilla.

Kyseiset aivoalueet yhdistetään aivojen hallitseviin osiin, ja ne ohjaavat muun muassa päätöksentekoa, oppimista, ongelmanratkaisua ja keskittymistä.

Tutkijat uskovat, että henkinen lisähaaste, jota kahden kielen käsittely tuottaa, saa lapset harjoittamaan näitä tärkeitä aivoalueita tavallista aiemmin.

VIDEO: Tutustu kokeen yksityiskohtiin:

Tutkimus tehtiin magneettikuvaamalla vauvojen aivot, kun vauvoille soitettiin englannin ja espanjan äänteitä.

Aivokuvannus paljastaa kielelliset valmiudet

Siinä missä kaksikielisyys tuottaa lapsille hyvin toimivat aivot, iso mantelitumake, vähäinen gamma-aaltojen määrä aivoissa tai kyvyttömyys erottaa äänteitä toisistaan enteilevät kielellisiä ongelmia myöhemmin elämässä. Lue syy artikkelista:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: