Lue myös

Albert Einstein Wien

Mikä ÄO on?

remote controlled thoughts

Tutkija ohjasi kollegaansa ajatuksen voimalla

Käsky kulki piuhojen ja internetin kautta aivoista aivoihin.

keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Kollega kauko-ohjauksessa

Ajatuksensiirto on mahdollista. Tavallaan. Silkalla telepatialla se ei onnistu, vaan avuksi tarvitaan elektroniikkaa. Washingtonin yliopistossa Yhdysvalloissa professori Rajesh Rao pani kollegansa käden painelemaan näppäimiä hänen ajatustensa tahtiin.

Elektrodihattu päässä

Rao teki uraauurtavan läpimurron pelaamalla tietokonepeliä elektrodihattu päässään. Hattu oli kytketty piuhoilla tietokoneeseen ja EEG-laitteeseen, joka mittaa aivojen sähköistä toimintaa. Yliopistokampuksen toisella laidalla istui Raon kollega Andrea Stocco päässään samanlainen elektrodipipo.

Tietokonepeliä

Stoccon pipon elektrodit olivat yhteydessä hänen aivojensa käden liikkeitä ohjaaviin alueisiin ja internetin kautta Raon elektrodihattuun. Rao pelasi tietokonepeliä ajatuksen voimalla. Kun hänen piti pelissä laukaista tykki, hän ajatteli painavansa oikean kätensä etusormella tiettyä näppäintä. Viesti tästä kulki Stoccon aivoihin, ja hän painoi tahtomattaan näppäintä oikealla etusormellaan.

Tulevaisuudessa halvaantuneiden avuksi

Tutkijat painottavat, että tekniikka on vielä alkuvaiheessaan ja sillä voidaan siirtää vain yksinkertaisia käskyjä, mutta aikanaan se voi auttaa esimerkiksi halvaantuneita viestimään aivosignaalien avulla.

Miltä kauko-ohjaus tuntui?

"Kesti jonkin aikaa, ennen kuin huomasin, että koe oli onnistunut. Tietokoneen ruutu [jolla Rao näkyi] oli selkäni takana, joten en tiennyt, liikuttiko sormeani aivosignaali vai lihaskouristus."

Andrea Stocco, Washingtonin yliopisto

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: