Miksi sitruuna kelluu ja lime uppoaa?

Miksi sitruuna kelluu ja lime uppoaa?

Hedelmän tiheys ratkaisee, kelluuko se vai painuuko se pohjaan.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Sitruunanviipale kelluu veden pinnalla, mutta limesiivu painuu pohjalle. Myös appelsiini ja viinirypäle uppoavat, mutta omena kelluu.

Se, kelluuko vai uppoaako jokin hedelmä, riippuu hedelmän tiheydestä.

Veden tiheys on yksi gramma kuutiosenttimetriä kohti. Limen tiheys on suurempi, noin 1,1 grammaa kuutiosenttimetriä kohti. Siksi se painuu pinnan alle.

Näin hedelmän tiheys mitataan

Hedelmän tiheyden voi selvittää kokeellisesti täyttämällä astian reunoja myöten vedellä ja painamalla hedelmän pinnan alle.

Laidan yli valuneen veden tilavuus kertoo hedelmän tilavuuden.

Kun hedelmän paino jaetaan yli valuneen veden tilavuudella, saadaan hedelmän tiheys tilavuusyksikköä, kuten kuutiosenttimetriä, kohti.

Pullon tiheys

Tiheys ei määrää vain hedelmän kelluvuutta. Se vaikuttaa myös vesipullojen muotoon, kun ne laitetaan jääkaappiin.

Lue tästä, miten:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: