Suhteellisuus putoaminen

Siksi kaadut ja lyöt itsesi

Painovoima ei ole voima, joka vetää puoleensa kappaleita. Silti se on syypää siihen, että kaadut ja sinuun sattuu. Selityksen antaa Einsteinin suhteellisuusteoria.

perjantai 13. marraskuuta 2015 teksti Rune Birkvad & Babak Arvanaghi

Onneksi meillä on painovoima – muuten maailmamme näyttäisi aivan toisenlaiselta. Painovoima voi kuitenkin myös aiheuttaa loukkaantumisia – pahojakin.

Maapallo kaareuttaa avaruutta

Painovoima on yksi suurimmista luonnonvoimista. Einstein selitti, miten se toimii ja vaikuttaa. Yleinen suhteellisuusteoria todisti, että painovoima ei ole voima, joka vetää puoleensa, kuten siihen asti oli oletettu. Sen syytä on kuitenkin se, että suuret kappaleet, kuten esimerkiksi Maa, kaareuttavat ympärillään olevaa avaruutta, jolloin pienemmät kappaleet, kuten omena, putoavat kaareumaan, jonka Maa on luonut.

Aseta keilapallo trampoliinille. Syvennys, jonka pallo luo trampoliinin pintaan, vastaa painovoimaa. Jos sitten vierität golfpallon trampoliinille, se muuttaa suuntaansa ja alkaa vieriä kohti keilapalloa. Painovoima vaikuttaa suunnilleen vastaavalla tavalla.

Seuraavan kerran, kun kaadut pyörällä tai putoat tikkailta, älä syytä Maata siitä, että se veti sinua puoleensa, vaan siitä, että se on kaareuttanut meitä ympäröivää avaruutta.

Lue lisää Albert Einsteinista ja hänen suhteellisuusteoriastaan

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: