nb_u13 ISS mission

Kaksoset testaavat Einsteinin suhteellisuusteoriaa

Maailman ainoat identtiset astronauttikaksoset selvittävät, miten avaruuden olot vaikuttavat ihmisen elimistöön. Ja samalla he voivat myös testata, pitääkö Einsteinin kuuluisa kaksosparadoksi paikkansa.

keskiviikko 25. maaliskuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Identtiset kaksoset Scott ja Mark Kelly muistuttavat toisiaan hyvin paljon ulkoisesti. Koska he ovat identtisiä kaksosia, myös heidän elimistönsä ovat melkein samanlaiset.

Samasta hedelmöityneestä munasolusta syntyvillä kaksosilla on ainakin 99,5-prosenttisesti sama perimä. Niinpä heidän avullaan voidaan selvittää, miten ihmiskeho reagoi eri tilanteisiin, sillä toinen heistä voi toimia koehenkilönä, toinen verrokkina.

Nasa on juuri lähettänyt Scott Kellyn Kansainväliselle avaruusasemalle ennätyspitkälle vuoden komennukselle. Hänen kaksosveljensä Mark jäi Maahan. Kaksosten avulla on tarkoitus selvittää, miten pitkä oleskelu avaruudessa muuttaa ihmiskehoa.

Kaksoset testaavat Einsteinin teoriaa

Astronauttikaksoset testaavat myös niin kutsuttua kaksosparadoksia, jonka juuret ovat Einsteinin suhteellisuusteoriassa.

Kaksosparadoksi on ajatuskoe, jossa toinen identtisistä kaksosista lähtee Maasta valon nopeudella kulkevalla raketilla. Kun hän palaa takaisin Maahan, hän on nuorempi kuin se kaksosista, joka oli koko ajan ollut Maassa. Suhteellisuusteorian mukaan nimittäin aika kulkee hitaammin sinä aikana, kun raketti kiihdyttää nopeuttaan.

Matka vaikuttaa kaksosen biologiseen kelloon

Ihmisen lähettäminen avaruuteen valon nopeudella ei luonnollisestikaan ole mahdollista, mutta vuonna 1971 tehdyssä kokeessa tämä periaate osoitettiin todeksi paljon hitaammilla nopeuksilla.

Neljä atomikelloa lähetettiin reittikoneella kaksi kertaa maapallon ympäri. Kun lentokone laskeutui, atomikellojen ja Maassa olleiden kellojen osoittamien aikojen ero sopi teoriaan. Samalla tavalla avaruusmatkat siis vaikuttavat ihmisen elimistön biologiseen kelloon.

Tutkijat keskittyvät kaksosiin

Lue lisää astronauttikaksosista ja muista kaksosilla tehdyistä tutkimuksista Tieteen Kuvalehden numerosta 6/2015.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: