Einstein kieli

Auringonpimennys teki Einsteinista tähden

Suhteellisuusteorian tulikoe oli toukokuussa 1919. Auringonpimennys sai todistaa, taipuuko avaruus, kuten Einstein oli laskenut. Kun tulos selvisi, boheemista fyysikosta tuli maailmantähti.

maanantai 9. marraskuuta 2015

Einstein oli kerta toisensa jälkeen pyytänyt tähtitieteilijöitä testaamaan auringonpimennystä kuvaamalla, taivuttaako Auringon painovoima tähtien valoa. Kun brittiläinen Arthur Eddington sai tilaisuuden, hän otti haasteen vastaan epäröimättä.

Tutkijapiireissä Eddingtonia pidettiin yhtenä niistä harvoista, jotka oikeasti ymmärsivät, mistä Einsteinin ajatuksissa oli kysymys. Hän oli ottanut suhteellisuusteorian omakseen suurella innolla. Hän oli myös ensimmäisiä, jotka kirjoittivat teoriasta englanniksi. Vuonna 1919 Eddington lähti laivalla Lontoosta Principen saarelle Afrikan länsirannikon edustalle valokuvatakseen auringonpimennystä, jonka oli laskettu tapahtuvan 29. toukokuuta kello 15.13.

Kun suuri päivä koitti, näytti pahasti siltä, että Eddington joutuu palaamaan tyhjin käsin. Hän oli asettanut kuvausvälineet asemiin 150 metrin korkuiselle mäelle saaren pohjoispuolelle, mutta vielä muutama tunti ennen H-hetkeä taivas oli pilvien peitossa ja Eddingtonin mieli oli yhtä synkkä kuin sääkin. Harvinainen kosminen näytös uhkasi mennä sivu suun. Juuri ennen kuin Kuu lipui Auringon eteen, pilvet kuitenkin väistyivät.

Eddington itse ei ehtinyt ihailla taivaankappaleiden kohtaamista. Koko viisiminuuttisen pimennyksena ajan hän vaihtoi kameraan valokuvauslevyjä, jotta tapahtumasta saataisiin mahdollisimman monta kuvaa. Sitten piti vielä asetella levyt turvaan kuljetuslaatikkoon. Sen jälkeen oli edessä kuukausien työ kuvien analysoinnissa. Eikä ollut varmaa, saisiko kuvista mitään tolkkua.

Valo teki mutkan

Berliinissä Einstein odotti kärsimättömänä viestiä Eddingtonilta. Hän yritti tosin näyttää välinpitämättömältä, mutta pinnan alla kuohui. Jopa kirjeessä äidilleen 2. syyskuuta 1919 hän valitteli, ettei ollut kuullut mitään auringonpimennyksestä. Viikkoa myöhemmin hän kyseli alankomaalaiselta tutkijakollegaltaan, oliko tämä mahdollisesti kuullut jotain Eddingtonin tutkimuksista.

Lue lisää auringonpimennyksestä ja katso upeat kuvat 20. maaliskuuta 2015 Suomessakin osittain näkyneestä pimennyksestä.

Eddingtonin tulokset julkaistiin lopulta Lontoon kuninkaallisen luonnontieteellisen seuran Royal Societyn kokouksessa 6. marraskuuta 1919. Sen jälkeen Einstein oli tieteen supertähti.

Kokouksen esityslistalla oli vain yksi kohta: auringonpimennyskuvauksen tulokset. ”Tutkittuani valokuvat tarkkaan voin todeta, että ei ole pienintäkään epäilystä siitä, että ne vahvistavat Einsteinin teorian”, totesi tähtitieteilijä ja auringonpimennysten tutkija Frank Dyson.

Seuraavina päivinä pörrötukkainen fyysikko oli etusivun uutinen lähes kaikkialla maailmassa. Brittiläinen The Times -lehti otsikoi: ”Tieteen vallankumous. Uusi teoria maailmankaikkeudesta. Newtonin opit on kumottu.” New York Times totesi: ”Valo teki mutkan taivaalla.”

Royal Societyn vahvistus oli myös suuri henkilökohtainen saavutus Einsteinille itselleen, vaikka hän olikin ollut alusta asti vakuuttunut teoriansa paikkansapitävyydestä.

Albert Einstein puhuu suhteellisuusteoriasta.

Vain hyvin harva varsinaisesti ymmärsi, miten merkittävästä asiasta suhteellisuusteoriassa oli kysymys, mutta Einsteinista tuli oitis kuuluisa. Superjulkkista tarvittiin. Miljoonia uhreja vaatineen maailmansodan jälkeen ihmiset kaipasivat hyviä uutisia.

Lehdistö ja yleisö rakastivat boheemia harottavatukkaista neroa, joka osasi soittaa viulua, laukoi vuoroin viisauksia ja vitsejä ja piirteli matemaattisia yhtälöitä pöytäliinaan. Einsteinin epämuodollinen käytös ja vaatimaton luonne olivat valovuosien päässä siitä, mitä saattoi odottaa ihmiseltä, joka oli mullistanut koko tieteellisen maailmankuvan.

Einstein natsien tappolistalla

Vuonna 1922 Einstein sai Nobelin fysiikan palkinnon – ei kuitenkaan suhteellisuusteoriastaan vaan valosähköilmiötä koskevasta tutkimuksesta, jonka hän oli tehnyt jo vuonna 1905.

Kunnianosoituksilla ei tuntunut olevan loppua. Einstein liikkui samoissa piireissä kuin hallitsijat, huippupoliitikot ja muut julkkikset. Hän tapasi muun muassa Yhdysvaltojen presidentin, Japanin keisarin ja Charlie Chaplinin. Aikaa jäi kuitenkin myös tutkimustyölle. Lisäksi Einstein toimi aktiivisesti rauhanliikkeessä ja ajoi juutalaisen yliopiston perustamista Palestiinaan.

Kun Hitler nousi valtaan tammikuussa 1933, saksalaiset lehdet kirjoittivat, että natsit ovat luvanneet 20 000 markan palkkion Einsteinin tappamisesta. ”En tiennytkään, että olen niin arvokas”, Einstein kommentoi lehtijuttuja. Natsit suhtautuivat Einsteiniin yhtä vihamielisesti kuin muihinkin juutalaisiin. Vastalauseeksi natsien politiikalle Einstein katkaisi kaikki suhteensa Saksaan ja muutti keväällä 1933 Princetonin yliopistokaupunkiin Yhdysvaltoihin, missä hän asui kuolemaansa saakka.

Einstein puhuu kansallissosiallismia vastaan ja valistuksen ja koulutuksen puolesta.

Einstein oli koko loppuikänsä maailmantähti. Hänelle tarjottiin myös presidentin virkaa, kun Israelin ensimmäiselle valtionpäämiehelle Chaim Weizmannille etsittiin seuraajaa tämän kuoleman jälkeen vuonna 1952.

”En ole oikea ihminen siihen”, Einstein vastasi ja vetosi muun muassa korkeaan ikäänsä. Einstein oli tuolloin 73-vuotias ja oli jo pitkään kärsinyt monista vakavista sairauksista, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeista.

Einstein menehtyi Princetonin sairaalassa 18. huhtikuuta 1955 kello 1.15 yöllä Kuolinsyy oli aortan pullistuman puhkeamisen aiheuttama sisäinen verenvuoto. Einstein jatkoi tutkimustyötään kuolemaansa saakka. Hänen työpöydälleen jäi läjäpäin papereita, joissa oli muistiinpanoja ja keskeneräisiä laskelmia.

Einsteinin pöytä hänen kuolinpäivänään.

Suhteellisuusteoria 100 vuotta: Tutustu Albert Einsteinia ja hänen suhteellisuusteoriaansa käsittelevään laajaan teemaan

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: