usynlig

Voiko ihmisestä tulla näkymätön?

Harry Potter -kirjoissa Harrylla on näkymättömyysviitta, joka häivyttää hänet näkyvistä. Voiko ihmisestä tulla todellisuudessa näkymätön?

torstai 24. syyskuuta 2015

Todellisuuden näkymättömyysviitta on ainetta, joka heijastaa kohteen taustan tai muualta tulevan valon kohteen eteen. Sopivaa materiaalia on etsitty pitkään.

Monet kokeilluista näkymättömyysmateriaaleista eivät toimi näkyvässä valossa. Parhaiten näkymättömäksi taikomiseen näyttää sopivan lasi.

Kun linssit taivuttavat valoa, kuulakärkikynästä tulee näkymätön

Vuonna 2014 Rochesterin yliopistossa New Yorkissa keksittiin neljälinssinen järjestelmä, joka taivuttaa valoa niin, että sen takana oleva esine katoaa näkyvistä useista katselukulmista.

Menetelmä on yksinkertainen ja edullinen. Tutkijat sanovat, että menetelmää voidaan laajentaa kätkemään isojakin esineitä.

Valoa taivutetaan neljästä linssistä rakennetulla järjestelmällä. Se kokoaa valon kapeaksi säteeksi ja tuottaa näin säteen ympärille pyöreän alueen, jossa valo ei törmää esineeseen. Tällä alueella esine on läpinäkyvä:

Napsauta kuvaa, niin näet sen suurempana

Näkymättömyystutkimus on vasta alussa

Tällä hetkellä valoa osataan taivuttaa niin, että pienestä esineestä voidaan tehdä näkymätön. Lue lisää näkymättömyystutkimuksesta täältä:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: