Hessdalenin valoilmiö

Oudot haamuvalot hämmentävät Norjassa

Keski-Norjassa Hessdalenin taivaalla on nähty outoja valopalloja 1800-luvulta lähtien Koska valohavaintojen määrä on kasvanut, outojen virvatulien tutkimus kiihtyy.

tiistai 19. huhtikuuta 2016 teksti Niels Hansen ja Mikkel Skovbo

Loistava valopallo valaisee useita kertoja vuodessa Trondheimista 120 kilometriä kaakkoon sijaitsevan Hessdalenin yötaivasta.

Havaintoja salaperäisestä ilmiöstä on tehty 1800-luvun alkupuolelta lähtien, mutta vuodesta 1981 lähtien valopalloja on nähty yhä useammin, ja nykyisin ilmoitetaan noin 20 havaintoa vuodessa.

Valoarvoitukseen ryhdytään nyt etsimään tieteellistä ratkaisua Hessdalen-projektissa.

Hessdalen voi olla jättiläisparisto

Syyskuussa kansainvälinen tutkijaryhmä kokoontuu Hessdaleniin etsimäään merkilliseen valoshow’hun järkevää syytä.

Tutkijat ovat jo hylänneet oletukset esimerkiksi meteoriiteista ja maa-, vesi- ja ilmakulkuneuvoista valon lähteinä. Nyt he selvittävät, voisiko Hessdalen toimia eräänlaisena jättiläisparistona, joka sytyttää valot.

Laaksossa esiintyy niin rikkihappoa, rautaa, sinkkiä kuin kupariakin, ja oletuksena on, että laakson läpi virtaava joki Hesla sekoittaa ne keskenään, ja valoilmiö saa tarvitsemansa virran.

Valopallot tappavat bakteereja

Valoilmiön kummallisuutta lisää se, että pallojen on osoitettu tappavan pieneliöitä paikoissa, joissa ne osuvat maahan. Lue lisää bakteeri-ilmiöstä ja tutkijoiden teorioista artikkelistamme:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: