Valo lämmittää ruokasi ja paljastaa kehosi sisukset

INTERAKTIIVINEN SPEKTRI:Valo lämmittää ruokasi mikroaalloilla uunissa ja läpivalaisee sisuksesi röntgenkuvauslaitteessa. Tutustu valon eri muotoihin napsauttelemalla interaktiivista sähkömagneettisen spektrin piirrosta.

Sähkömagneettinen spektri kuvaa valon monet vivahteet

Valo-sanaa käytetään jokapäiväisessä puheessa siitä sähkömagneettisesta säteilystä, joka on ihmissilmin nähtävissä. Kun asiaa ajatellaan hieman tieteellisemmältä kannalta, koko sähkömagneettinen spektri radioaalloista gammasäteilyyn on valoa, joka etenee aaltoina samalla nopeudella.

Suurienergiaiset valohiukkaset luovat valoaaltoja, joilla on lyhyt aallonpituus, kuten gamma- ja röntgensäteitä. Vähemmän energiaa sisältävät hiukkaset sen sijaan luovat pitkiä aallonpituuksia, kuten radio- ja mikroaaltoja.

Sähkömagneettiset aallot ovat mullistaneet tavan, jolla nykyaikainen yhteiskunta toimii, ja niitä käytetään monissa tekniikoissa, joista on tullut jokapäiväiselle elämällemme välttämättömiä.

Avaa sähkömagneettinen spektri napsauttelemalla sen eri kohtia ja lue lisää eri aallonpituuksista ja valon monista käyttömahdollisuuksista.

INFO: Aallonpituus on kahden aallonharjan välinen etäisyys valon liikkuessa – aallonpituus voi olla esimerkiksi yhtä pitkä kuin talon korkeus tai yhtä lyhyt kuin atomiytimen leveys.


Salamakurssin oppitunti valosta

Haluatko tietää lisää valon olemuksesta? Lue Salamakurssin oppitunti.

Uv-valo tappaa bakteereja

Ultraviolettivalolla on niin lyhyt aallonpituus ja niin paljon energiaa, että se voi tunkeutua jopa mikroskooppisten bakteerien sisään – ja tappaa ne. Lue lisää valolla desinfioinnista alla olevasta artikkelista:

Ilman valoa et olisi olemassa. Auringon säteet ovat Maan elämän edellytys, koska kasvit elävät auringon­valosta ja ihmiset ja eläimet taas kasveista. Valo on muutakin kuin se, mitä näemme. Esi­merkiksi matkapuhelimien ja radioiden käyttämät radioaallotkin ovat valoa. Valo on arkielämässä niin tärkeä, että YK on julistanut vuoden 2015 valon vuodeksi. valovalo Lue koko artikkeli