Falling stones 15/2015

Putoaako kivi hitaammin korkealta vuorelta?

Miten painovoima ja ilmanvastus vaikuttavat kiveen, kun se putoaa korkealta vuorelta, verrattuna siihen, että se putoaa maanpinnan tuntumassa?

tiistai 23. syyskuuta 2014

Kun kivi putoaa vuorelta, se saavuttaa suuremman nopeuden kuin laaksossa putoava kivi, koska ilma on vuoristossa ohuempaa.

Jos ilmanvastus olisi sama, kivi putoaisi vuorelta hitaammin, sillä se olisi kauempana Maan keskuksesta, jolloin painovoima olisi pienempi.

Mount Everest häviää Huascaránille

8 848-metrinen Mount Everest on maailman korkein vuori, mutta heikoin painovoima on Perussa 6 768 metriä korkealla Huascaránvuorella. Se sijaitsee lähellä päiväntasaajaa eli matka Maan keskukseen on pidempi.

Painovoima ja ilmanvastus: maanpinta verrattuna Huascaránvuoreen

Taulukosta näkyy, miten painovoima ja ilmanvastus vaikuttavat kiveen, kun se pudotetaan Huascaránvuorelta tai maanpinnan tuntumasta.

Maanpinta Huascaránvuori
Painovoima Maanpinnalla putoamiskiihtyvyys on noin 9,81 m/s² Huascaránin huipulla painovoiman aiheuttama putoamiskiihtyvyys on 9,76392 m/s²
Ilmanvastus Maanpinnan lähellä ilmanvastus on suurta, ja kivi putoaa hitaammin kuin vuorella. Ilma on hyvin ohutta, ja kiven vauhti kiihtyy.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: