Kilo painaa nyt kilon

Monen vuoden ajan kilon painoa on rukattu ylös ja alas, mutta nyt tutkijat haluavat löytää yksikölle tietyn painon luonnonvakioiden avulla.

torstai 26. lokakuuta 2017 teksti Jakob Mikael Espersen

Kansainvälisen paino- ja mittatoimiston tiloissa Pariisissa on lasikupujen alla platinan ja iridiumin seoksesta valmistettu prototyyppi.

Vuodesta 1889 alkaen se on ollut kilogramman prototyyppi ja siten se on määrännyt yhden kilogramman painon. Monen vuoden ajan prototyypin paino on kuitenkin ollut epävakaa, ja tutkijat ovat siksi etsineet vakaampaa vaihtoehtoa: Kilo on haluttu määritellä luonnonvakioiden avulla, jotta se ei olisi riippuvainen fyysisestä esineestä. 

Uusi kilo ei lihota

Entistä tarkempi laskelma Planckin vakiosta antaa nyt tutkijoille mahdollisuuden määritellä kilogramma uudelleen. Yleinen paino- ja mittakonferenssi, joka vastaa SI-järjestelmään liittyvistä asioista, uskoo voivansa hyväksyä muutoksen vuonna 2019. 

Saat lisää uutisia tieteen maailmasta tilaamalla Tieteen Kuvalehden uutiskirjeen

Kilogramman uusi määritelmä ei muuta kylpyhuoneen henkiövaa´an lukemia eikä se muutenkaan vaikuta arkipäivän painolukemiin, mutta suurten mittakaavojen kysymyksissä se antaa tutkijoille lisätarkkuutta esimerkiksi planeettojen massoja laskettaessa.  

Pienet hiukkaset aiheuttavat jojoilmiön

Pariisissa säilytettävän kilogramman prototyypin kopioita on eri puolilla maailmaa. Ne osoittavat selvästi, että fyysiset esineet eivät ole määrityksissä riittävän tarkkoja. Jotkin näistä kilogramman virallisista kopioista ovat yli 100 vuoden aikana lihoneet 50 mikrogrammaa, kun taas toisten kopioiden paino on sekä noussut että laskenut. 

Tarkkaan määrätyistä säilytysolosuhteista huolimatta esineet nimittäin joko kadottavat atomeja tai imevät molekyylejä ilmasta. 

Yleinen paino- ja mittakonferenssi rukkaa kilogramman lisäksi muitakin yksiköitä. Pienet uudistukset koskevat lämpötilan yksikköä kelviniä, sähkövirran yksikköä ampeeria ja ainemäärän yksikköä moolia. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: