Litium

Litium – tulevaisuuden polttoaine

maanantai 2. elokuuta 2010 teksti Ib Salomon

Litiumin käyttö lisääntyy huimaa vauhtia. Tunnetut esiintymät ovat kuitenkin rajalliset. Valtaosa niistä on Etelä-Amerikassa.

Litiumia sanotaan 2000-luvun polttoaineeksi. Sen erinomaista kykyä varastoida sähköä hyödynnetään muun muassa litiumioniakuissa. Niitä on matkapuhelimissa ja kannettavissa tietokoneissa sekä sähköautoissa, joita monet pitävät tulevaisuuden kulkuneuvoina.

Tutkijat uskovat, että akuista voidaan tehdä paljon nykyistäkin tehokkaampia. Matkapuhelimen akkuun kuluu vain kaksi grammaa litiumia, mutta auton akkuun jo 20 kiloa. Viime vuosina litiumin myynti akkuteollisuuteen on noussut 20 prosenttia vuodessa. Vuosittainen tuotanto on kuitenkin vain 25?000 tonnia.

Lähes kolmasosa maailman litiumista saadaan Chilen suolatasangoilta. Boliviassa ja useissa muissa maissa on pienimuotoisempaa litiumin tuotantoa.

Litium on hopeanvaalea, pehmeä metalli, joka painaa vain puolet veden painosta. Sitä käytetään muun muassa voiteluaineisiin, keraamisiin materiaaleihin ja lasiin. Lisäksi sillä lääkitään kaksisuuntaista mielialahäiriötä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: